Ливанският премиер Хасан Диаб обяви тази вече оставката на правителството си, след като опустошителна експлозия в пристанището на Бейрут предизвика обществен гняв и масови протести срещу управляващите страната, предадоха световните агенции.

Днес ще направим крачка назад, за да застанем до народа и да водим борба за промяна редом с него, заяви в предавана по телевизията реч Диаб, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

"Днес обявявам оставката на това правителство. Бог да пази Ливан", каза Диаб, повтаряйки последното изречение три пъти.

Оставката бе огласена след среща на кабинета, на която много от министрите поискаха да се оттеглят.

Разрушителната експлозия на 4 август отне живота на над 160 души, ранени бяха повече 6000 души.

Диаб обвини за "земетресението", разтърсило Ливан, корумпираните политици, управлявали преди него. "Те (политическата класа) трябва да се срамуват от себе си, защото тяхната корумпираност доведе до това бедствие", заяви той.

Вчера Диаб съобщи, че ще поиска свикването на предсрочни избори.

Ливанският президент Мишел Аун прие оставката на правителството, връчена му от премиера, и поиска от кабинета да изпълнява функциите на временно правителство до съставянето на нов кабинет.

По-рано здравният министър Хамад Хасан заяви, че решението на правителството е било взето под натиск, след като четирима министри подадоха оставка или изразиха намерението си да го направят.

Министърът на благоустройството и транспорта Мишел Наджар потвърди това решение на министерския съвет от технократи. "Не подаваме оставка, за да свалим от себе си отговорността. Министрите ще изпълняват задълженията си до сформирането на нов кабинет", подчерта той, цитиран от ТАСС..

Кои министри първи подадоха оставки

Последен от четиримата оставка подаде финансовият министър Гази Уазни, ключов преговарящ с Международния валутен фонд (МВФ) по спасителния план за изваждане на страната от дълбоката криза, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Преди него министърът на правосъдието Мари-Клод Наджем заяви, че напуска. Вчера желание да напуснат кабинета изразиха министрите на информацията и на околната среда.

Като причина за експлозията, както и за сериозната икономическа криза в Ливан, е сочена корупцията и лошото управление на ливанската политическа класа, отбелязва Асошиейтед прес. В ливански съд започна днес изслушването на ръководители на ливанските служби за сигурност във връзка със смъртоносните експлозии на пристанището в Бейрут. Сред даващите обяснения пред съда е и генерал-майор Тони Салиба, ръководителят на ливанската Служба за държавна сигурност.

Колко пари са необходими на Ливан сега

По оценки на ООН Ливан се нуждае от приблизително 117 млрд. долара спешна международна помощ, предаде на 9 август ДПА, цитирайки документ на световната организация, публикуван днес от Елисейския дворец. Тази оценка включва най-належащите разходи за медицински грижи за пострадалите, прехрана и спешно настаняване на останалите без дом.

На международната донорска видеоконференция за оказване на спешна помощ за Ливан, провела се в неделя, 9 август, бяха събрани близо 253 милиона евро (298 млн. долара), съобщи канцеларията на френския президент Еманюел Макрон - инициатор на конференцията.

Каква ще е съдбата на милионите долари помощ

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която участва в конференцията, настоя за одит на ливанската централна банка, преди да й даде каквито и да било пари: никакви пари, ако няма промени, които да гарантират, че обикновените ливанци няма да бъдат смазани под тежестта на дълг, чиито ползи няма да видят никога.

"Сегашните и бъдещите поколения ливанци не бива да бъдат обременени с повече дългове, отколкото могат изплатят. Ангажирането с тези реформи ще даде достъп до милиарди долари в полза на ливанския народ", каза Кристалина Георгиева, цитирана от Лори Хинант и Басем Мруе от Асошиейтед прес.

Двамата автори отбелязват, че нуждите за възстановяване на Ливан са огромни, но огромен е и въпросът как да се гарантира, че милионите долари обещана международна помощ няма да бъдат присвоени в една страна, пословична с изчезващите пари, невидимите инфраструктурни проекти и отказа й да се дава отчет за финансовите средства.

В основата на тези страхове е пристанището - епицентър на експлозията, опустошила Бейрут, сърцето на зависимата от вноса ливанска икономика и толкова доходоносен източник на корупция, че политическите сили в Ливан искаха да си поделят контрола върху него, за да може всеки да получи парче от баницата, изтъкват Лори Хинант и Басем Мруе.