Правителството на президента Джо Байдън предприема стъпки за възстановявате на системата за предоставяне на убежище във вида, в който тя беше преди президентството на Доналд Тръмп, като позволи на група кандидати за убежище да влязат на американска територия след дълъг престой в Мексико, съобщи Асошиейтед прес.

Пристигналите в петък 25 души са първите от предполагаемите около 25 хиляди кандидати за убежище с активни случаи по програмата "Остани в Мексико", които вече ще изчакват в САЩ съдебните изслушвания по молбите си. Заради опасения от масов наплив на мигранти, американските власти предупредиха хората да не се отправят към границата, а да се регистрират на уебсайта, който ще бъде отворен от Върховния комисариат на ООН по бежанците в началото на следващата седмица.

Новопристигналите са били отведени в хотели в Сан Диего, където ще прекарат карантинен период заради пандемията от коронавирус. След това те ще се отправят към различни места в САЩ, за да отседнат при роднини, приятели или спонсори.

Президентът Джо Байдън изпълнява обещанието си да сложи край на политиката на предшественика си Тръмп, насочена към пресичане на наплива от кандидати за убежище, който достигна връх през 2019 г. Програмата на Тръмп, официално известна като "протоколи за защита на мигрантите", промени третирането на кандидатите за убежище от страна на американското правителство. Това ги изложи на насилие в мексиканските гранични градове и ги затрудни в намирането на адвокати и в комуникацията с американските съдилища.