Пратеникът на ООН за Близкия изток, българинът Николай Младенов, предупреди днес Съвета за сигурност, че има опасност от нов опустошителен конфликт в Газа, предаде Франс прес.

"Газа е в процес на имплозия. Това не е преувеличение. Това не е паникьорство. Това е реалност", каза Младенов по видеоконферентна връзка и добави, че икономиката е в "свободно падане".

"Всички ключови показатели - хуманитарна ситуация, икономика, сигурност и политика - продължават да се влошават. На ръба сме на нов потенциално опустошителен конфликт, конфликт, който целият свят твърди, че не желае, но за да бъде избягнат, е нужно много повече от думи", каза пратеникът на ООН за Близкия изток.

"Ивицата Газа, където живеят 2 милиона души, е затвор под открито небе", заяви след Младенов Хагай Ел-Ад, директор на израелската неправителствена организация Б'Целем, която е против израелската окупация на палестинските територии.

Израел остро критикува присъствието и изказването му. Съветът за сигурност присъства на "цирк", каза на английски език израелският посланик Дани Данон и след това произнесе няколко изречения на иврит по адрес на Ел-Ад, които останаха неразбрани за мнозинството членове на Съвета и за преводачите от ООН, отбелязва АФП. Според дипломатически източник Данон казал на Ел-Ад, че е "израелски гражданин, който служи на врага". За ситуацията в Газа израелският посланик призна, че "сме пред прага на голяма ескалация", но осъди изстрелването на ракети от Газа срещу Израел.

Посланичката на САЩ Ники Хейли първа взе думата, но не каза нищо за израелско-палестинския конфликт, а посвети изказването си на критики срещу Иран, добавя АФП.