Чешката полиция обяви, че е екстрадирала в Австрия двама иракчани, неотдавна задържания в Прага заради предполагаемата им роля в извършени миналата година терористични нападения в Германия, предаде Франс прес.

Двамата иракчани - мъж и жена - бяха арестувани миналата сряда на летището в Прага малко след пристигането си в страната. Арестите бяха извършени по силата на издадена от Австрия заповед за арест. По-рано във Виена беше арестуван друг заподозрян иракчанин.

"Те бяха отведени до границата и предадени на австрийски ескорт", съобщи днес полицейска говорителка.

Мъжът и жената, на възраст съответно 30 и 27 години, се съгласиха миналата седмица да бъдат екстрадирани. Те и задържаният във Виена техен сънародник са заподозрени, че през 2018 г. са участвали в опит за атентат срещу влак. Тогава те използвали железен кабел, който беше поставен на релсите по линията Нюремберг-Мюнхен, при което влакът беше леко повреден.

Аналогичен случай имаше и през декември 2018 г. в близост до Берлин. При никой от случаите нямаше пострадали или значителни щети, но според австрийската прокуратура "само техническа грешка е предотвратила планираните убийства". И в двата случая в близост до мястото на саботажа са били открити надписи на арабски. В близост до мястото край Берлин беше открито и знаме на Ислямска държава, което накара следователите да мислят за терористичен мотив.

Според прокуратурата във Виена задържаният в Австрия иракчанин е признал участието си, но е отрекъл терористичните подбуди, за които би могъл да получи доживотен затвор.

Австрийският таблоид "Курир" описва задържания във Виена като баща на пет деца, работещ в охранителна фирма. Той е публикувал във Фейсбук послания, в които изразява радостта си от атентатите, извършени в Европа.