Асоциацията "Калифорнийски професионални огнеборци" реагира гневно на публикация в Туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп. В нея се казва, че виновно за "големите, смъртоносни и скъпоструващи пожари" е лошото управление на горите, и се отправя заплаха за спиране на средства, ако лошото управление не бъде подобрено, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

"Публикацията на президента, която съдържа нападки срещу Калифорния и заплаха за спиране на помощта за жертвите на опустошителните пожари, почива на недобра осведоменост, ненавременна е и уронва достойнството на страдащите, както и на мъжете и жените на предна линия", се казва в изявлението на огнеборците.

Снимка: AP/БТА

Те допълват, че твърдението на президента, че виновно за катастрофичния горски пожар е управлението на горите, е опасно погрешно.

"Горските пожари се предизвикват и разпространяват не само в горските, но и в населените райони, а също и на открити места, подхранвани от изсъхнала растителност, силни ветрове, ниска влажност и зависи и от географски особености", заявиха от асоциацията.

Снимка: AP/БТА

И подчертаха, че за близо 60% от калифорнийските гори отговарят федералните органи, а друга една трета от тях е в частни ръце.

Губернаторът на Калифорния пък призова президента Тръмп да обяви извънредно положение в щата и също осъди критиките му, че лошо стопанисване на горите е в основата на бедствието, съобщи БНТ.

"Не знаем какво е причинило пожарите, но със сигурност не става дума за лошо поддържане на горския фонд. В момента тук е настанала голяма суша и духат силни ветрове. Вероятно трябва да свикваме с мисълта, че подобни природни бедствия ще продължат", заяви Джери Браун.

Снимка: AP/БТА

Калифорния остава в плен на стихията вече пети ден. Броят на загиналите до момента е 31 души, а повече от 220 са в неизвестност. Най-малко 250 хиляди души бяха евакуирани. Близо 10 хиляди домове са унищожени, а мародери грабят изоставените къщи.

Изпепелени са над 130 хиляди хектара гори. Мащабът на бедствието надмина досегашния най-смъртоносен пожар в щата - през 1933-а година. Властите съобщават, че са овладели само между 10 и 25% от огъня.  В гасенето са се включили 8000 пожарникари, близо 70% от тях са доброволци. По принцип щатните огнеборци в Америка са до 30 на сто от екипите.

Снимка: AP/БТА

Стихията изпепели и домовете на редица холивудски знаменитости.

"Това е много тежка седмица за всички нас, чиито домове са засегнати. Сърцето ми се къса и искрено съжалявам за всички загинали и за всички, които останаха без покрив над главите си", заяви риалити звездата Ким Кардашиян.

Актьорът Джерард Бътлър пък публикува в Туитър снимка на опожарената си къща в Малибу и изказа благодарност към всички пожарникари.

Актьорът Мартин Шийн временно беше в неизвестност, но се оказа невредим.

От градчето Парадайс - някогашен калифорнийски рай, сега са останали едва 10% от сградите. Там обаче имаше и лъч надежда - котка, намерена невредима сред останките от къща...