Пожарът в катедралата на град Нант е унищожил прозорците от цветно стъкло и големия орган, като според представители на властите той се дължи на умишлен палеж, предадоха световните агенции.

Прокурорът Пиер Сенес заяви пред медиите, че пожарът е тръгнал от три точки и властите смятат инцидента за престъпен акт. Започнало е разследване.

Пожарът избухна рано сутринта, обхващайки вътрешността на построената през 15-и век готическа катедрала. Сигналът за пожара беше подаден в 7:45 ч. местно време (5:45 по Гринуич) от минувачи, които видели пламъци в сградата, предаде Франс прес. Над 100 пожарникари няколко часа се бориха с огъня, който беше напълно угасен в ранния следобед.

Днешният пожар в Нант стана около година след огромния пожар в катедралата Нотр Дам в Париж, отбелязва Ройтерс. "След Нотр Дам, катедралата "Св.св. Петър и Павел" е обхваната от пламъци", заяви в Туитър френският президент Еманюел Макрон, който е в Брюксел за срещата на високо равнище на ЕС. Той изрази подкрепата си за пожарникарите, "които поемат всички рискове, за да спасят това готическо украшение на града".

Пожарът е започнал зад големия орган, който е напълно унищожен, заяви пред медиите началникът на пожарната служба Лоран Ферли. Освен това са били разбити прозорците от цветно стъкло и е унищожена картина от 19-и век. Щетите обаче не са съпоставими с тези на Нотр Дам, заяви той, като подчерта, че покривът не е засегнат.

Професор Тома Сирет от Страсбургския университет заяви пред ТАСС, че "със загубата на старинния орган, изработен през 1620 г. от Жак Жирар и витражите от източната фасада, завършени през 1499 г., са загубени безвъзвратно реликви от няколко века от историята на Нант". Пожарът е унищожил реликви, оцелели през Френската революция и Втората световна война, подчерта ученият.

Според професора причината за пожара е умишлен палеж. През миналата година във Франция са били извършени 1052 антихристиянски прояви, включително вандализъм срещу църкви, припомни той.

Строежът на катедралата е започнал през 1434 г. и е продължил 457 години - до 1891 г., отбелязва ТАСС. Това е една от най-големите готически църкви във Франция.

Премиерът Жан Кастекс и министрите на вътрешните работи и на културата посетиха мястото на инцидента по-късно. Кастекс заяви пред медиите, че държавата ще поеме своята част от отговорността за възстановяването на катедралата.

"Св. св. Петър и Павел" не се сблъсква с огъня за пръв път. Катедралата в Нант беше частично унищожена от бомбардировка на Съюзниците през Втората световна война, а през 1972 г. покривът й беше унищожен частично при пожар. Ремонтът продължи 13 години.