Големият пожар близо до националния парк Йосемити в американския щат Калифорния, който избухна в петък, продължи да бушува извън контрол и в неделя, засилен от високата температура и понижената влажност на въздуха. Окръг Марипоса е в извънредно положение.

Пожарът е един от най-големите в щата за годината и принуди хиляди жители на отдалечени планински населени места да се евакуират.

Около 2000 пожарникари се борят с пожара, наречен "Оук файър". В борбата с огъня участват още самолети и булдозери, като гасенето е затруднено от стръмния терен, високите температури и ниската влажност, съобщи щатският Департамент по горите и пожарната безопасност, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Към неделя пламъците са погълнали 56 квадратни километра гора. Причините за пожара се разследват.

Снимка: НАСА

Около 6 хиляди жители на зоната получиха заповеди да се евакуират, но някои жители са отказали да го направят, съобщи Ейдриън Фрийман от горската служба на САЩ.

"Призоваваме хората да се евакуират, когато им бъде казано. Този пожар се разпространява много бързо", каза тя.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Пожарът се вижда и от Космоса, показват кадри, заснети от Международната космическа станция и разпространени от НАСА и Ройтерс.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в окръг Марипоса. Пламъците са унищожили най-малко 10 жилищни и индустриални сгради и са нанесли щети на още пет.

Снимка: БТА/АП

Калифорния преживява все по-големи и разрушителни пожари напоследък заради значително по-горещото и сухо време през последните три десетилетия.

Снимка: БТА/АП

Пожари бушуват и в щата Айдахо. Двама пожарникари загинаха там, след като хеликоптерът им се разби, предаде БНР.

Гореща вълна с температури до 43 градуса по Целзий обхвана и североизточната част на Съединените щати. Общо 85 милиона жители на 12 щата са предупредени да вземат предпазни мерки за екстремните горещини.