Голям пожар приближава сицилианския град Катания, предаде АНСА. Кметицата на градчето Ачи Катена в района на Катания Маргерита Феро призова за изпращане на самолети-цистерни за овладяване на ситуацията. Огнената стихия вече е погълнала дървета и коли, а също има и засегнати къщи в квартала "Сан Никола" на градчето.

По-рано днес в Палермо отново в Сицилия заради пожар беше временно преустановена работата на местното летище, а сградата на болница в града беше евакуирана. След няколко часа постепенно работата на летището бе възстановена и бяха подновени излитащите полети.

Пожар наложи евакуацията и на хора от няколко жилищни сгради в района на Месина.

Огнената стихия в Реджо Калабрия, в южната област Калабрия, пък отне живота на мъж на 98 години. Той бил прикован на легло и умрял в къщата си, която била обхваната от пламъците на горския пожар. Неговата дъщеря и неговият зет успели да се спасят.

Обстановката с пожарите в Южна Италия е на фона на оставащата много тежка ситуация в северния италиански град Милано и околностите му, които през изминалата нощ бяха връхлетяни от буреносни ветрове, градушка и проливен дъжд. След отминаването на стихията пожарникари продължават да реагират на сигнали за наводнени жилища, повалени дървета и други нанесени щети.

Бури имаше и в Трентино Алто Адидже, Фриули Венеция Джулия и във Венето.

Стихиите унищожиха селскостопански насаждения, изпочупиха покриви на къщи, доведоха до нарушаване на трафика по пътищата, на движението на влаковете и до нарушаване на графика на полетите до Милано.

Атилио Фонтана, областният управител на Ломбардия, където се намира Милано, поиска обявяване на извънредно положение и каза, че през района са преминали торнада, което е невиждано досега. Според него щетите ще възлязат на 100 милиона долара. Стихията отне живота и на две жени в областта, ударени от паднали дървета.

В бурята самолет, излетял от Милано за Ню Йорк, беше така поразен от градушката, че няколко минути след излитането се наложи той да кацне, като кацането му беше пренасочено за летище Фиумичино в Рим, допълват италиански медии.