Стотици автомобили от марките "Фиат" и "Мазерати" са били унищожени в пожар на пристанището в италианския град Савона, съобщи агенция АНСА.

Високите вълни заради проливните дъждове и бурите са наводнили два дока, където е възникнало късо съединение в електрическата инсталация. Разразилият се пожар бързо е обхванал складираните автомобили, предназначени за азиатския пазар. Противопожарните служби са потушили огъня едва след няколко часа, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

11 души са загинали за два дни в Италия вследствие на проливните дъждове и силните ветрове, съобщиха междувременно властите в страната.

Причина за повечето смъртни случаи са прекършени дървета, паднали върху автомобили или пешеходци. Сред жертвите на стихиите са една жена, погребана от кално свлачище в дома си край северния град Тренто и един уиндсърфист, блъснат от вятъра върху скала в провинция Емилия-Романя. Останалите загинали са в Неапол и областите Лигурия, Лацио и Венето, където тялото на един мъж бе намерено на половин километър от автомобила му.

Близо 6000 пожарникари са мобилизирани за разчистването на отломките по шосетата из страната. Един пожарникар е бил убит от паднало дърво край Болцано в областта Трентино-Алто Адидже. Като превантивна мярка в обширни райони бяха затворени училищата за два дни.

Вчера силните ветрове изпратиха голяма приливна вълна към Венеция и три четвърти от града остана под вода - нещо, което не се е случвало от десетина години. За днес очакванията бяха, че нивото на водата в крайбрежния град ще е с 105 см над нулевата отправна точка при входа на Канале Гранде.

Агенция АНСА съобщи, че водата е повредил плочки от стенните мозайки в прочутата базилика "Сан Марко", където водите са достигали близо метър. Пострадали са също метални врати и колони. Сериозни щети са нанесени на дървения под в разположеното наблизо ренесансово кафене "Флориан".

Из страната бяха наводнени автомагистрали, а свлачища затвориха временно трафика през прохода Бренер към съседна Австрия. Река Адидже, която протича през Верона, повиши нивото си с два метра, но не излезе от коритото си. В столицата Рим ветровете повалиха над 100 дървета; материални щети имаше и по пристанищата, вкл. на акостирали плавателни съдове.

Една трета от маслиновата реколта в северната област Лигурия е похабена от стихията, казаха земеделски производители. Силно пострадало е и крайбрежието в района, където са опустошени курортни зони и туристически пристани с частни лодки и яхти.