Пожар е избухнал снощи в АЕЦ - Ровно в Западна Украйна и е довел до спиране на един от нейните реактори, обявиха днес украинските власти, цитирани от БТА. Те уверяват, че нивото на радиация не се е повишило.

Огнената стихия в АЕЦ, разположена на около 300 км от Киев, е била овладяна за един час. Тя избухнал в електрически трансформатор и е задействал системата за защита на реакторите. Трети реактор после е бил спрян, каза говорителка на украинската агенция за атомна енергия Енергоатом. "Нивото на радиация не се е увеличавало", допълни говорителката. Започнало е разследване за причините за пожара. "Според международната класификация на инцидентите в атомни централи, случилото се в АЕЦ Ровно е от нулева степен", се казва в изявление на Енергоатом.

АЕЦ - Ровно има четири реактора. Днес Трети реактор продължава да не работи заради подмяната на подпалилия се вчера електрически трансформатор. В Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. Те доставят около 50 процента от електричеството на страната. През 1986 г. в Украйна стана най-голямата ядрена катастрофа в историята на ядрената енергетика. Тогава при тест се взриви един от реакторите на АЕЦ - Чернобил.