Александър Петров, издирван от Лондон като извършител на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се появи пред руски медии малко след като Владимир Путин призова обвинените руснаци да говорят публично.

Той е дал кратко изявление за телевизия RT, заявил е че работи в "Микроген" и няма никакво отношение към историята с отравянето на Скрипал. Петров е уточнил, че става дума за "пълно съвпадение" на името-"не съм бил в Лондон, аз даже до Алтай не мога да стигна", казва той.

По-късно с него са се свързали и от телевизия "Русия 24", съобщи lenta.ru.

"Засега няма да коментирам. Може би ще го направя, но по-късно. Мисля, че ще стане другата седмица", е казал Александър Петров.

Междувременно Лондон обвини Москва в "лъжи" за заподозрените за отравянето на бившия руски двоен таен агент, съобщи "Ройтерс". По-рано днес двамата заподозрени бяха представени от руския президент Владимир Путин като цивилни.

"Тези хора са офицери от руското военно разузнаване", заяви говорител на Даунинг стрийт. "Неколкократно потърсихме обяснения от Русия за случилото се в Солсбъри през март. Руснаците ни отговориха с лъжи. Нищо не се е променило", каза говорителят.

Миналата седмица британската прокуратура идентифицира двама руснаци като Александър Петров и Руслан Боширов и ги обвини в опит за убийство на семейство Скрипал с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". Тогава британските прокурори казаха, че двамата работят за руското военно разузнаване. Днес Путин каза, че двамата са цивилни и не са криминално проявени и предложи те сами да разкажат пред медиите за себе си.