Повече от половината британци подкрепят идеята евентуално окончателно споразумение за Брекзит да бъде подложено на референдум. Това показва представено днес допитване, цитирано от Ройтерс.

52 процента от запитаните смятат, че ако се постигне сделка, тя трябва да бъде гласувана на референдум, 29 на сто са против, а 19 процента нямат мнение, показва анкетата на социологическа агенция Кантар.

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън постига 14 процента преднина пред Лейбъристката партия, защото по-твърдата позиция за Брекзит й е върнала подкрепата, показва анкетата. Управляващите консерватори изпреварват опозиционната Лейбъристка партия с 42 процента подкрепа на избирателите срещу 28 на сто. Това е значително увеличение за консерваторите, които при предишна анкета през май имаха подкрепа от 25 на сто и спад за лейбъристите с 34 процента през май.

Социологическото проучване показва, че подкрепата за Либералните демократи от 15 процента не се е променила от май насам, за Партията на Брекзита е спаднала до 5 процента в сравнение с 10 процента през май, а за Шотландската национална партия е останала непроменена - 5 процента.

"Има значителна промяна", каза директорът на социологическа агенция Кантар Пъблик Крейг Уоткинс пред Ройтерс.

"Имаме нов консервативен премиер, който зае много ясна позиция в преговорите за Брекзит и към самия Брекзит, и посланията му изглежда стигат до обществото", добави социологът.