Вече повече от половината от хората във Великобритания са получили поне по една доза от ваксина срещу Covid-19, обяви здравният министър Мат Хенкок, цитиран от Ройтерс и БТА.

По официални данни общо 33,51 млн. души в кралството имат първа доза, а над 12 млн. - и двете. Според министерството на здравеопазването и социалните грижи населението на Великобритания е 66,8 милиона.

Съобщено бе, че за предното денонощие са били регистрирани нови 2061 случая с коронавирус. Освен това в петък 32 души са починали в 28-дневния периода след положителни си тест.

Няколко хиляди противници на локдауна в манифестираха вчера в центъра на Лондон, като скандираха "свобода" и "свалете маските". От полицията не съобщиха за извършени арести, предаде Ройтерс.

В същото време британски представители са близо до сключването на сделка за закупуването на още десетки милиони дози от ваксината на "Пфайзър/БиоНТек", съобщи днес "Сънди таймс", цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на източници от правителството, според които има надежда за удвояване на първоначалната поръчка от 40 млн. дози. Ако преговорите се успешни, допълнителните количества може да бъдат предложени на хората между 20 и 30-годишна възраст като алтернатива на препарата на "АстраЗенека", се казва в публикацията.

В поне 156 от 207 страни и територии по света, където се прави ваксинация срещу Covid-19, се използва препаратът на "АстраЗенека". Така той се превръща в най-разпространеният в световен мащаб, съобщи междувременно Франс прес, цитиран от БНТ.

Над 1 милиард дози ваксини са разпределени вече в 207-те държави и територии, като повече от половината са получени от САЩ, Китай и Индия.

Заради рекордните увеличения на заразените в Индия от понеделник Германия няма да допуска на своя територия пътници от тази страна с изключение на германски граждани, на които ще бъде налагана 14-дневна карантина.