Над 50 кита гринди са загинали, след като са заседнали край брега до шотландски плаж, предаде ДПА/Пи Ей мидия, цитирана от БТА.

Спасителни екипи са повикани на мястото на инцидента на остров Люис. Те са действали по сигнал, според който десетки бозайници бедстват в неделя сутринта.

По първоначални данни групата е наброявала около 55 гринди, сред които възрастни и малки. Спасителите обаче бързо установили, че едва 15 от тях са все още живи.

Британските водолази, специализирани в спасяването на морски обитатели, са се опитали да върнат във водата два от по-активните кита. Единият успял да се измъкне, но другият починал, както и още три.

В неделя следобед властите са взели решение останалите китове да бъдат евтаназирани по хуманни съображения.

Причината за изхвърлянето на китовете гринди на брега не е известна, но се предполага, че групата може да е последвала една от женските.

От благотворителна организация, която се грижи за морските обитатели, съобщиха в разпространено изявление, че вероятно женска е започнала да ражда, за което в последствие са установени признаци, и затова цялото стадо е тръгнало след нея.

Китове гринди са известни със силните си социални връзки и често, когато един от тях изпадне в затруднение и се отдели от групата, останалите го следват.

В неделя на мястото на инцидента са били и бреговата охрана, шотландската пожарна и спасителна служба, полицията, ветеринарни лекари и представители на местна организация, отговарящи за морските обитатели. Специалистите са преценили, че плиткият плаж и бурните вълни правят твърде опасно изплуването на останалите животни.

"Като се има предвид колко дълго време китове гринди са били извън водата в допълнение към лошите условия, беше решено, че да бъдат евтаназирани от хуманни съображения", се казва в разпространеното съобщение.

Предстои да бъде направена аутопсия на животните.

Гринди са от семейство Делфинови, които са от разред Китоподобни.