Потвърденият брой на случаите на коронавирус в света е преминал прага от 20 милиона - 20 020 679 към 08.00 часа българско време на 11 август. Това показват изчисленията на американския университет "Джонс Хопкинс".

Починалите според организацията към този час са 736 191 души.

Според здравните власти обаче действителният брой на инфектираните е много по-висок, предвид че 40 процента от заразените нямат симптоми.

На САЩ, Индия и Бразилия се падат общо близо две трети от случаите в света, откакто на 22 юли бе преминат прагът от 15 милиона. На 11 август установените случаи са вече повече от 20 милиона.

Най-много случаи (5 094 338) има в САЩ, следвани от Бразилия (3 057 470) и Индия (2 215 074).

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля евентуална мярка, при която временно няма да се разрешава на американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ да се върнат у дома, ако има подозрения, че те са заразени с коронавирус. Това потвърди високопоставен представител на властите, цитиран от Ройтерс.

Разработена е проекторазпоредба, която обаче все още не е окончателна и може да се промени. Тя ще овласти правителството да блокира лица, за които може да се предположи, че са носители на Ковид-19 или други заразни болести.

Според в. "Ню Йорк таймс" все пак, за да забранят на американски гражданин или постоянно пребиваващ в страната достъп до американска територия, властите ще трябва да представят солидни доказателства, че човекът е заразен или е контактувал със заразени. Изданието не уточнява за какъв срок ще е забраната. При това "Ню Йорк таймс" посочва, че дори ако такава разпоредба влезе в сила, то тя ще се използва в изключително редки случаи и само при обстоятелства, когато бездействието на властите може да застраши обществената безопасност.