Три четвърти от територията на Куинсланд бе обявена за зона на стихийно бедствие, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
В резултат на неспиращите проливни дъждове, североизточният щат на Австралия е под вода. Премиерът на Куинсланд Ана Блайг призова населението да се подчинява на нарежданията на спасителите, които започнаха да евакуират живеещите в рисковите райони.

Столицата на щата - Брисбейн, е заплашена от рязко покачване на нивото на водите. Очаква се около 6500 къщи, магазини и други сгради в третия по големина австралийски град, който наброява 2 милиона жители, да бъдат наводнени до четвъртък. Полицията нареди днес да бъдат евакуирани живеещите в част от центъра на Брисбейн.
Икономическите загуби са изчислявани на милиарди долари.

И докато Северна Австралия става жертва на безпрецедентни наводнения, то в югозападната част на островната държава континент бушува горски пожар. Стихията унищожи четири къщи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на регионалните власти. Около 150 пожарникари се борят с пламъците близо до Лейк Клифтън, на 110 километра южно от столицата на щата Западна Австралия Пърт. Пожарът избухнал вчера и изпепелил около 5 хиляди акра земя в горещия, сух австралийски югозапад. Няма информации за пострадали хора.