Посолството ни в Лондон е оказало съдействие на група български граждани, които не са били допуснати да се качат на самолет с полет от Единбург до София на 27 декември в 15.35 ч., съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи. От консулската служба към посолството са се свързали с авиокомпанията и са уточнили недоразумението. След активната намеса на екипа на мисията ни в Лондон българските граждани са били допуснати на борда на самолета навреме.

Като част от Великобритания, правилата, които се прилагат за пътуване от и до Шотландия, са същите като за останалите райони на страната. Те са публикувани на интернет страницата на българското посолство в Лондон. Оттам призовават българските граждани да пътуват само, когато е абсолютно наложително.

От 00.00 ч. на 24 декември лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване. На пристигащите с въздушен транспорт ще се извършва бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище в България. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат - предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

Към настоящия момент режимът за пътуване до Обединеното кралство не включва забрана за влизане на българските граждани. Пристигащите български граждани подлежат на 10-дневна карантина и трябва да попълнят електронен формуляр, в който да предоставят данните си за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

От 15 декември 2020 г. пристигащите в Англия от страни, които не са част от т.нар. "коридори за пътуване", сред които е и България, могат да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след петия ден от самоизолацията в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.