Посолството на САЩ в Турция се извини още веднъж днес за "лайк" (like) на коментар в Туитър по адрес на лидера на националистическата партия Девлет Бахчели, който има здравословни проблеми през последните седмици, предаде агенция Ройтерс.

По-рано през деня временно управляващият американското посолство в Анкара Джефри Ховиниър бе повикан в турското външно министерство за ясно и точно обяснение на харесване на коментар в социалната мрежа, в който се казва, че Турция трябва да бъде готова за политически живот без Бахчели.

Въпросният коментар в Туитър е бил направен от журналиста Ергюн Бабахан. Посолството се извини за "лайка" още вчера и го премахна. Днес дипломатическата мисия публикува още едно извинение.

"Ние се извиняваме за грешката, която е станала с нашия Туитър акаунт вчера. Не се асоциираме с Ергюн Бабахан, нито одобряваме или сме съгласни със съдържанието на неговия туит. Отново подчертаваме нашето съжаление за тази грешка", се посочва в днешния туит на посолството.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик заяви по-рано, че Държавният департамент и американското посолство трябва да разследват случая.

Това показва, че някои хора, работещи в посолството, полагат специално усилие, за да навредят на отношенията между двете страни, посочи Челик в Туитър.

ПСР отбеляза също, че потребителят, който е публикувал коментара за Бахчели, е издирван за връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, което Анкара обвинява за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Турция е повдигнала обвинения, свързани с тероризъм, на трима местни служители на американското консулство. Един от тях бе осъден на затвор през януари, но бе освободен, тъй като е прекарал под арест срока на присъдата си. Съдебните процеси срещу другите двама, които са обвинени за връзки с мрежата на Гюлен, продължават.

Сегашният случай с лайка не е прецедент за Турция. Затова, ако се намирате в тази държава, трябва да сте особено внимателни в социалните мрежи. Дори само заради споделянето на чужд материал или лайкването на критично съдържание в социалните мрежи може да се озовете зад решетките. Това деяние може да бъде класифицирано като обида срещу турския президент или като терористична пропаганда. И двете се наказват със затвор, отбеляза "Нойе Цюрхер Цайтунг" в статия преди година. Всяка седмица турското вътрешно министерство публикува нови данни за наблюдението в социалните мрежи.  Турските власти следят най-вече за съдържания, които могат да бъдат представени като заплаха за националната сигурност. Традиционно това са горещите политически теми като кюрдският въпрос, намесата на Турция в Сирия или пък движението на Гюлен.