Военен почетен караул изпрати ковчега на бившия президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш в последното му пътуване до Вашингтон, предадоха световните агенции и БТА.

Оръдейни салюти в Тексаската военновъздушна база на Националната гвардия съпроводиха церемонията, с която обвитият в националното знаме ковчег бе качен на борда на президентския самолет за полета до ВВС базата Андрюс край Вашингтон, наречен "Специална въздушна мисия 41" в знак на почит към 41-вия президент. Названието "Еър форс едно" се използва само когато действащият президент е на борда.

Тленните останки на Буш-баща ще бъдат изложени за поклонение на Капитолийския хълм от днес до сряда, а в четвъртък е държавното погребение в Националната катедрала.

Почетен караул ще бди над ковчега малко повече от 37 часа, ден и нощ. Буш е 12-ият американски президент, който получава тази чест.

След траурните служби във Вашингтон ще има нова погребална церемония в Хюстън в четвъртък, а ковчегът ще бъде погребан на територията на президентската библиотека на Буш-старши в Колидж Стейшън, Тексас.

Хюстън почете паметта на Джордж Хърбърт Уокър Буш в кметството на града, а присъстващите бяха помолени да носят чорапи в ярки цветове като признание на едно от любимите модни предпочитания на бившия президент, предаде Асошиейтед прес. Буш често носеше чорапи с пъстри цветове или мотиви на публични събития.

Говорителят на семейство Буш Джим Макграт написа в Туитър, че Буш ще бъде погребан със сиви чорапи като знак на уважение към Въоръжените сили на САЩ. Той добави, че този жест е израз на почит към "продължилата цял живот служба" на Буш, започнала на 18-годишна възраст като пилот от ВМС през Втората световна война.

Пекин нарече Буш "далновиден държавник"

Китайските държавни медии днес похвалиха Джордж Буш като "далновиден държавник", припомняйки ролята на покойния президент на САЩ, за да бъде сложен край на Студената война и положеви основите на американско-китайските отношения, предаде Асошиейтед прес.

В. "Чайна дейли" написа, че Буш, който почина в петък в Хюстън на 94-годишна възраст, през 80-те години на миналия век е осъзнал, че Китай се различава от СССР и е оценил потенциала му за сътрудничество.

"Справедливо е да се каже, че Буш беше далновиден държавник, не само за това, че беше съосновател на могъществото на САЩ в ерата след Студената война, но също и заради неговите проницателни наблюдения върху Китай, които бяха ключ за формирането на политиката между САЩ и Китай през 80-те години и по-нататък", посочва вестникът в редакционна статия, озаглавена "Стар приятел, който даде тон за връзките ни".

Картър става най-старият жив американски президент

Бившият американски президент Джими Картър смята да присъства на погребалната церемония за бившия президент Джордж Буш-старши, съобщи Асошиейтед прес. Той обаче няма да бъде придружен от 91-годишната си съпруга Розалин, която през последните си месеци е ограничила пътуванията си.

Със смъртта на Буш 94-годишният Картър става най-старият жив бивш президент. Двамата са набори, родени през 1924 г., но Буш беше с 4-месеца по-голям.

Буш беше директор на ЦРУ, когато Картър бе избран за президент през 1976 г. След като влезе в Белия дом, Картър го смени със Стансфийлд Търнър. Четири години по-късно Буш влезе в тандем с Роналд Рейгън като като подгласник и двамата победиха Картър на президентските избори през 1980 г. След като изтече вторият мандат на Рейгън, неговият вице Буш-старши го наследи в Белия дом, спечелвайки президентските избори през 1988 г.

Буш почина в Хюстън в петък. Погребалната церемония е насрочена за сряда в Националната катедрала във Вашингтон и на нея ще се присъства само с покани.