Хора с алергии към някои храни ще могат да бъдат имунизирани с ваксината на "Астра Зенека", увериха експерти, цитирани от ДПА.

"Препоръчваме пациенти със специфична реакция към някои съставки на ваксината да не я правят, но онези, които реагират на лекарства и на някои храни спокойно могат да бъдат ваксинирани", заяви професор Мунир Пирмохамед, председател на Комисията за хуманни лекарства, която следи ваксините срещу Ковид-19.

От своя страна британската регулаторна Комисия за лекарства и здравни продукти също съобщи, че е преразгледала предишните си препоръки относно получаването на Пфайзер/Бионтех ваксината. След като бяха регистрирани два случая със здравни работници, които имаха реакция след прилагането на Пфайзер/Бионтех имунизация, беше посъветвано хора, страдащи от алергии, да я избягват. Но впоследствие д-р Джун Рейнър, изпълнителен директор на британската регулаторна комисия изтъкна, че след като са били ваксинирани 800 хиляди души във Великобритания и 1,5 милиона в САЩ, няма основания за допълнителни претеснения.

"Комисията за хуманни медикаменти препоръчва всички хора с хранителни и лекарствени алергии да се ваксинират без притеснения с препарата на "Пфайзер/Бионтех". Но е желателно пациенти с отрицателна реакция към съставките на препарата да избягват имунизацията с него".

Великобритания ще използва Covid ваксината на Оксфордския университет от 4 януари

Великобритания одобри ваксината срещу Ковид, разработена от компанията АстраЗенека съвместно с Оксфордския университет. Ваксината показа 70% успеваемост при клиничните изпитания. От Европейската агенция за лекарствата, обаче, заявиха, че ваксината едва ли ще бъде одобрена за Евросъюза през януари.

"Това е наистина значим момент в борбата срещу пандемията", каза здравният министър Мат Ханкок. Ваксината на АстраЗенека струва едва около 3 евро и може да се съхранява при температури, които се поддържат и от обикновен хладилник. Лондон е поръчал 100 милиона дози от препарата - достатъчно за имунизация на 50 милиона души, а заедно със заявените дози от ваксината на Пфайзер и Байонтех, Обединеното кралство може да ваксинира цялото си население.

"Наистина добра новина, не само защото ваксината е одобрена, а защото тя създава имунитет след около две седмици след първата доза. Това означава, че наистина можем да ускорим ваксинацията на голям брой хора. "

От Европейската агенция за лекарствата обявиха, че е малко вероятно ваксината да стъпи и на територията на блока през януари, тъй като до агенцията не е подадено официално заявление за достъп до европейския пазар.

Сега се очаква на 6 януари одобрение да получи ваксината на компанията Модерна. Германските здравни власти призоваха Европейската агенция за лекарствата към бързо одобрение на британската ваксина. Европейските държави се опитват бързо да ускорят доставките за имунизация.

В Германия ваксинираните вече са 78 000, но недостигът на дози се усеща вече в някои центрове. Днес страната за първи път надхвърли черния праг от 1000 смъртни случаи дневно. Здравният министър Йенс Шпан намекна за дълга карантина:

"Не виждам как в тази ситуация ще се върнем към живота от преди карантината, колкото и да е трудно това. Такъв е и случаят и за новогодишната нощ."

Ситуацията в източна Франция продължава да се влошава и властите се канят да затегнат ограничителните мерки. В град Нанси са заразени 247 на всеки 100 000 души население, почти двойно на средната статистика за страната. Професор Жерар Одибер от болницата в Нанси:

"Имаме много, много пациенти с Ковид, математически през идните дни ще има и много хора в реанимация. А декември 31 дори още не е минал."

Френското правителство е критикувано за бавното ваксиниране. Имунизациите започнаха в неделя и до днес по-малко от 100 души са получили първа доза. За сравнение броят на ваксинираните във Великобритания вече е стотици хиляди, а в Съединените щати над 1 милион.