Към момента ГКПП "Кулата" работи и в двете посоки след попълване на необходимите електронни декларации. КПП "Маказа" също работи в момента, но към обяд гръцките власти ще го затворят.

Това обяви по време на Министерски съвет вътрешният министър Младен Маринов.

Министърът уточни, че това е информация към момента, защото ситуацията от гръцка страна е променлива.

ГКПП "Илинден" е затворено на изход за туристи, на вход от Гърция към България - работи, ГКПП "Златоград" не работи и в двете посоки, ГКПП "Ивайловград" и ГКПП "Капитан Петко войвода" работят и в двете посоки.

Министърът съобщи, че заедно с експерти от българското външно министерство се поддържа непрекъснат контакт с гръцките им колеги и ще се подава своевременно информация на пътуващите, за да знаят накъде да се насочат. Ще бъде създаде организация за насочване на потока към работещите гранични пунктове. 

На гръцкия граничен пункт Ексохи, съпределен на българския ГКПП Илинден, не се пропускат чужди граждани за влизане в Гърция с туристическа цел. Пропускат се само товарни автомобили и сезонни работници, притежаващи трудови договори. На влизане в България няма ограничения, информират от гранична полиция.

На ГКПП Кулата, ГКПП Маказа, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Ивайловград в Гърция се пропускат леки автомобили и автобуси в двете посоки. На ГКПП Кулата трафикът на товарни автомобили е интензивен.

Препоръчва се на пътуващите към Гърция туристи да носят хартиено копие на електронната форма PLF (Passenger Locator Form), която да могат да представят на гръцките власти при влизане в южната ни съседка.

Не се извършва преминаване през ГКПП Златоград.