"Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия Веселин Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

"В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите", добави той.

"Има пострадала българка. Представител на Българското посолство я посети в болницата", каза още Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

Броят на жертвите на пожара в Атина със сигурност ще се увеличава. Очаква се загиналите да нараснат изключително много, защото в интернет има десетки снимки на хора, които се издирват и не се знае какво се е случило с тях. Освен жертви на пожара в изпепелените къщи, се очаква от морето да извадят още тела, защото огнената маса е стигнала до там и е помела хората по плажа. Това разказа в ефира на "Денят започва" по БНТ композиторът Юрий Ступел, който от години живее в Атина.

Той сподели, че живее в северната част на гръцката столица, на около 20 минути път от курортното селище Мати, което е един от първите плажове по пътя Атина - Маратона.

Пожарите започнаха около 16 ч. следобед. Огънят тръгва от високите части на планините с южен вятър, за секунди той се обръща и става източен, след което цялата стихия тръгва към населените части и прави на пепел всички жилища в района - 1500 къщи са абсолютно изгорели. Хората не са имали никакво време за реакция.

Композиторът разказа още, че днес вятърът в района е намалял значително, но все още има тлеещи гнезда на огъня, с които пожарникарите се борят.

Търсят се вода и суха храна, защото в момента няма водоснабдяване и електричество, допълни Ступел.