Пощенски служител от Пенсилвания призна, че си е измислил бомбастичните обвинения за нередности при гласуването по пощата на тазгодишните избори, подети впоследствие от привържениците на президента Доналд Тръмп като доказателство за измами, заявиха разследващи от Конгреса, цитирани от ДПА.

Ричард Хопкинс, служител на Американските пощи от Ери, Пенсилвания, първо каза миналата седмица, че неговият пряк ръководител е инструктирал персонала да слага задна дата на подадените по пощата бюлетини след изборния ден, за да могат да бъдат преброени - което би било незаконно.

Тези твърдения след това бяха подети от кампанията на Тръмп и републиканците в Конгреса като доказателство, че президентът има силни основания да не признава избирането на Джо Байдън, особено при положение, че Хопкинс е подписал клетвена декларация в подкрепа на твърденията си.

Вчера обаче Хопкинс признал пред разследващи към главния инспекторат на пощите, че твърденията му са неверни, според Комисията по надзора на Камарата на представителите.

"Главният инспекторат уведоми днес комисията, че е събеседвал с Хопкинс в петък, но вчера Хопкинс се отрекъл от твърденията си и не обяснил защо е подписал клетвена декларация с невярно съдържание", написа снощи в Туитър ръководената от демократите комисия.

Разкритията идват в момент, когато Тръмп продължава да не признава победата на Байдън, позовавайки се на неоснователни твърдения за масови измами на изборите.

Хопкинс не беше открит за коментар.

Тим Мърта, говорител на кампанията на Тръмп, заяви без доказателства, че Хопкинс може да е бил принуден да се откаже от твърденията си.

"Той описа недвусмислено какво е преживял и ние не знаем под какъв вид натиск е бил във времето, след като е направил публичните си изявления, особено с оглед на факта, че днес в Туитър бяха публикувани лични данни на нашите адвокати", каза Мърта.

Главният инспекторат на пощите започна да разследва твърденията на Хопкинс, след като те за пръв път се появиха в петък в публикация на "Проджект Веритас", крайнодясна медия, която в миналото е тиражирала конспиративни теории и неверни факти.

Кампанията на Тръмп се позова на обвиненията на Хопкинс в заведено вчера съдебно дело срещу изборните резултати в Пенсилвания.

Кампанията на Тръмп освен това предаде клетвената декларация на Хопкинс на председателя на правната комисия на Сената, републиканеца Линдзи Греъм, който призова министерството на правосъдието да започне разследване.

След призива на Греъм за разследване главният прокурор Уилям Бар разпространи необичаен меморандум, даващ правото на федералните прокурори в цялата страна да разследват "немаловажните твърдения" за измами, макар че не са се появявали надеждни доказателства, че за победата на Байдън са допринесли незаконни гласове.