Португалският министър на външните работи заяви, че решението на Испания да изисква отрицателен тест за Covid-19 за хората, прекосяващи общата сухопътна граница, трябва да е грешка. Лисабон иска разяснения от испанските власти, заяви министър Аугущу Сантуш Силва, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Той призова за бърз отговор от испанска страна, защото в противен случай Португалия ще вземе реципрочни мерки.

"Епидемичната ситуация в Испания в този момент е по-лоша от тази в Португалия", припомни дипломатът.

Сухопътната граница между двете страни бе отворена на 1 май след три месеца на рестрикции и проверки. Сега Испания иска пътниците по въздух да са тествани или ваксинирани, докато Португалия иска отрицателен тест от пътници на полети от Испания. Но нито една от двете страни не искаше тестове при преминаване на общата граница по суша.

Говорител на испанското здравно министерство каза, че хората, преминаващи границата, трябва да носят здравна документация в случай на спорадични проверки. Той каза, че същото се прави и на границата със Франция. Трансграничните работници и служителите в транспорта ще бъдат освободени от правилото.

На страницата на генералното консулство на Испания в Португалия се казва, че всички над 6 години трябва да имат отрицателен тест за коронавирус, доказателство за ваксинация или доказателство за антитела. На сайта на испанското министерство на здравеопазването се казва, че всички пътници от високорискови зони трябва да покажат отрицателен PCR тест при влизане от 7 юни. В списъка с високорисковите страни е добавена и Португалия, заедно с още 26 европейски държави и почти всички други страни извън ЕС, посочва Ройтерс.

За две седмици Испания средно регистрира по 115 новозаразени на 100 000 души, а Португалия - 72,2 новозаразени на 100 000 души.