Водещите телевизии в страната SIC, RTR и TVI дават на Силва между 51,4 и 58 на сто спечелени гласове при едва 19 на сто за основния му съперник социалист Мануел Алегре, предаде БТА.

По традиция резултатите от екзит полс в Португалия са много точни, отбелязва Ройтерс.

Преизбирането на Каваку Силва, социалдемократ от център-дясно, е знак, че страната ще продължи политиката за намаляване на бюджетния дефицит със строги мерки за икономии, целящи да избегнат нуждата от международен спасителен план. 

Президентският пост няма изпълнителни правомощия, но голяма победа за основния кандидат Анибал Каваку Силва се разглежда като порицание за петгодишното управление на премиера Жозе Сократиш, който се опитва да предотврати възможността задлъжняла Португалия да стане следващият “бенефициент“ на европейски пакет спасителен мерки.

Макар Португалия да е един от по-малките членове на обхващащата 17 държави еврозона, тревогите за участта на Португалия нарастват поради опасността проблемите й да засилят натиска върху съседна Испания и да тласнат европейската дългова криза към по-тревожеща фаза.

Много анализатори смятат, че Португалия в крайна сметка ще има нужда от спасителни финансови мерки, като предоставените на Гърция и Ирландия миналата година. Правителството упорито смята, че може да се справи със собствени сили, но реформите му вероятно ще отнемат години преди боледуващата португалскаикономика да “оздравее“.

Силва бе премиер от 1985 до 1995 г. Именно по негово време страната стана член на Европейската икономическа общност - днес ЕС. При неговото управление европейските помощи изстреляха Португалия в бързата лента, но тя така и не успя да осъществи важни реформи, които щяха да удължат благоденствието й, и станатвърде зависима от чуждестранни заеми.

Седемдесет и една годишният Каваку Силва е застъпник на разумните държавни разходи и подкрепяше политиката на социалистите за намаляване на данъците, но обеща да остане критичен към скъпи обществени проекти като високоскоростния влак  до Мадрид, който според правителството може да се окаже тежък удар за изпадналата в застой икономика. Ще бъда взискателен към правителството и ще следя внимателно предложенията на парламента и изпълнителната власт, заяви Силва по време на кампанията си. Президентът може да наложи законодателно вето, което парламентът има право да отхвърли.

Президентите, преизбрани с втори, последен мандат в Португалия обикновено говорят открито и директно, така че можем да очакваме известно напрежение, макар че всичко зависи от това как ще се развие кризата, казва политологът Андре Фрейре, цитиран от Дарик.