Украинският президент Петро Порошенко присъства днес на изпитания на турския безпилотен самолет "Байрактар ТВ2" на военен полигон в Хмелницка област, предаде ТАСС.

Снимка: Фейсбук/Петро Порошенко

"В качеството си на главнокомандващ взех участие в изпитанията на ударния (дрон) турско производство. Ето че бойните "птичета" най-после кацнаха в Украйна", каза той пред личния състав на военната част, след което благодари на турския президент Реджеп Ердоган за доставката на дроновете, предназначени за украинските въоръжени сили УВС.

"Вярвам, че турските бойни дронове значително ще повишат шансовете ни (да се противопоставим) на бруталната агресия на Кремъл", посочи Порошенко.

Снимка: Фейсбук/Петро Порошенко

Украинският президентъ поръча на началник-щаба на въоръжените сили и на министъра на отбраната в най-кратки срокове да завършат въвеждането на безпилотните летателни апарати на въоръжение и те бързо да бъдат предадени на военните части на фронта в Донбас.

Договорът за доставката на дроновете бе подписан по време на посещението на Порошенко в Турция през ноември. Турските безпилотни летателни апарати могат да носят управляеми противотанкови ракети и авиационни бомби, снабдени с двигатели с вътрешно горене. Сега се разглежда възможността "Байрактар ТВ2" да се произвежда в заводите на държавното авиационно предприятие "Антонов", което е част от украинския военнопромишлен комплекс.

В словото си на полигона в Хмелницка област Порошенко обяви също, че най-скоро време в Украйна ще завършат изпитанията на крилати ракети, както и на високоточни системи за залпов огън с повишен обсег.

Снимка: Фейсбук/Петро Порошенко

Според него приключването на разработките на нови и модернизирани оръжия и тяхното серийно производство сега е приоритет. Той посочи следните оръжейни системи: ракетните комплекси "Олха-М", "Нептун", 155-милиметрови артилерийски системи "Богдана", реактивни системи за залпов огън "Верба-1" и безпилотен разузнавателно-ударен комплекс "Сокол".

Снимка: Фейсбук/Петро Порошенко

Вижте още снимки >>