Спасители издирват шестгодишно момче, което паднало в придошла река край дома му в село Бегов хан в централната част на Босна и Херцеговина, предаде Асошиейтед прес. Според телевизия Ен1 детето е изчезнало около обяд днес.

Къщи и пътища в някои части на Босна бяха наводнени, след като реките преляха вследствие на проливните дъждове. Ситуацията породи страхове, че могат да се повторят катастрофалните наводнения от преди пет години, когато загинаха десетки хора.

Няколко общини в северната и централната част на Босна и Херцеговина обявиха извънредно положение и предприеха мерки за борба с наводненията, като призоваха хората, които живеят в близост до реки, да се евакуират. Няколко училища отмениха учебните занимания, а на места бе прекъснато снабдяването с електричество и вода.

Дъждовете предизвикаха и свлачища, които затрупаха пътища, а придошлата река Върбаня разруши временен пешеходен мост близо до град Баня Лука.

Придошлата река Върбаня разруши временен пешеходен мост близо до град Баня Лука

Снимка: АР/БТА

В босненската Република Сръбска по-късно днес е насрочена среща на правителствен координационен екип, на която да се прецени ситуацията, а армията заяви, че е готова да помогне, ако е необходимо.

Властите се опитват да разсеят опасенията за повтаряне на смъртоносните наводнения от преди пет години.

"Не очакваме ситуация като през 2014 г., защото интензивността на валежите тогава беше много по-голяма", каза Душан Вранеш, служител в службата за борба с катастрофите в северозападния град Приедор.

Пожарникар изпомпва водата от наводнен дом в Босна

Снимка: АР/БТА

В съседна Хърватия властите предприеха засилени мерки против наводнения в градовете Хърватска Костайница, Корана и Карловац в централната част на страната. Държавната телевизия ХРТ съобщи, че пожарникари са спасили осем туристи, включително две деца, в централните райони.

Наводнения в района на град Баня Лука

Снимка: АР/БТА