Порои наводниха днес многобройни селища в Турция, сред тях - Истанбул и Анкара.

Проливните дъждове предизвикаха тежки наводнения в турската столица Анкара, предаде държавната телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Един човек загина и двама бяха ранени при бурята. Трима души са били ранени при срутване на носеща колона на строеж. Инцидентът е станал заради силния вятър по време на бурята в турската столица. Пострадалите работници са били приети в болница, но въпреки усилията на лекарите един от ранените е починал.

Заради ураганните ветрове бяха отнесени много покриви на сгради и бяха изкоренени дървета. Улиците и булевардите в града се превърнаха буквално в езера. Трафикът в столицата бе блокиран в следобедните часове, посочва ТРТ Хабер.

Наводнена е една от големите автогари в града.

Метеоролозите предупредиха, че проливните дъждове в района ще продължават през следващите часове.

Силните дъждове причиниха тежки наводнения и в най-големия турски град Истанбул и други окръзи Северозападна и Централна Турция.

Пороят наводни и историческите пазари в Истанбул Капалъ чаршъ и Египетския пазар, а търговците се опитваха да се справят с положението сами. Автомобили закъсаха на различни места в мегаполиса. Наводнени бяха търговски обекти.

В квартал Бейкоз рухна стената на изграждан строителен обект. На мястото бяха изпратени екипи на бърза помощ, пожарната и Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), които се опитват да измъкнат затрупан човек, посочва ТРТ Хабер.

Прелели реки и задръстени отводнителни шахти усложниха ситуацията по пътищата на мегаполиса.

Пожар е възникнал в квартал Пендик, след като, както се съобщава, гръм ударил покрива на местна сграда.

Автобус от мрежата на градския транспорт е закъсал в квартал Юскюдар, а на един от пътниците му е прилошало и е била повикана медицинска помощ.

Наводнени са също подлези и станции на метрото.

В квартал Саръйер е пропаднал път, което е създало проблеми в трафика. В Кяътхане се е образувало свлачище, а пръстта е затрупала пътя и напълно е блокирала трафика. Шофьорът на паркиран микробус се е спасил в последната секунда, успявайки с бърза маневра да го изведе от свличащата се земна маса.

Наводнения имаше и в редица други окръзи от областта Мармара (окръзите около Мраморно море). Сходни бедствени картини се наблюдаваха в Бурса, Ялова, Ескишехир, Текирдаг и Болу.

Залети от вода бяха много къщи, магазини и офиси. Улици и булеварди се превърнаха в езера. Автомобили закъсаха на пътя, като на някои места водата ги покриваше напълно.

На места пороят бе придружен от силен вятър, който изтръгна дървета.

260 жилища са наводнени само в района на община Муданя, окръг Бурса, но няма данни за загинали хора, информира АФАД.

В окръг Ялова е паднал 48 л дъжд на кв.м, съобщиха служители на метеорологическата служба.