"АстраЗенека" влезе в спор с ЕС за обема на доставките на нейната ваксина през първото тримесечие. Наред с това, експерти препоръчаха тази ваксина да не се поставя на хора на възраст на 65 и повече години, а дори на 55 г. Компанията междувременно обеща още 9 млн. дози за ЕС.

Както съобщава електронното издание на вестник "Курир", единодушната препоръка на австрийския експертен съвет към Министерството на здравеопазването е ваксината на "АстраЗенека" да се прилага на хора от 18 до 64-годишна възраст, тъй като все още няма достатъчно натрупани данни за приложимостта й при по-възрастни лица.

За хората на и над 65-годишна възраст следва да се препоръчват ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), но при логистични проблеми с тези ваксини няма проблем групата над 65 години да се ваксинира с продукта на "АстраЗенека".

Ваксината на "АстраЗенека" е векторна ваксина, като векторът е аденовирус.

Експертният съвет по ваксините очаква през идните седмици да станат известни резултатите от нови изследвания в САЩ и Великобритания, които да дадат възможност да се направи препоръка без уговорки и за групата на възрастните граждани.

Германия и Италия също вече се обявиха срещу ваксинирането на хора на 65 и повече години с препарата на "АстраЗенека".

Препоръка за България

За ефективността на тази ваксината при по-възрастните пациенти председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски каза по БНР, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Кога идва ваксината у нас

48 000 дози от ваксината на "АстраЗенека" е планирано да пристигнат в България на 7 февруари, съобщи по БНТ директорът на Агенцията по лекарства маг. фар. Богдан Кирилов.

Следващата доставка от 75 000 дози е планирана за 14 февруари. Още 136 000 дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 000 дози от ваксината общо за февруари.

Междувременно се разбра, че "АстраЗенека" ще достави още 9 милиона дози на Европа през първото тримесечие на тази година. С това общият брой на дозите, доставени от фармацевтичната фирма за Европа, ще достигне 40 милиона.

"АстраЗенека" ще започне доставките седмица по-рано от предвиденото, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър. "Освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа", добави тя.

ЕК и ваксините

Вчера Фон дер Лайен проведе стратегически преговори с главни изпълнителни директори на фармацевтични предприятия, сключили договори за доставка на ваксини срещу Ковид-19, предаде ДПА. "Пандемията показа ясно, че производствените капацитети са ограничаващ фактор", заяви Фон дер Лайен в писмено изявление след края на видеоконферентния разговор, посветен на подготовката за борба с пандемията, новите щамове на коронавируса и производството. "От жизненоважно значение е да отговорим на тези предизвикателства", добави тя, като подчерта, че "индустрията ще бъде важен партньор" в подобряването както на дългосрочната готовност, така и на непосредствените предизвикателства, свързани с Ковид-19.

В срещата участваха директори на "АстраЗенека", "Бионтех/Пфайзер", "Джонсън и Джонсън", "Санофи", "Модерна" и "CureVac".