Стотици младежи участваха в размирици снощи и нападнаха полицаи в градове в Нидерландия, разгневени от строгите мерки, наложени заради коронавируса, предаде ДПА, като се позова на органите на реда.

За трета поредна вечер на различни места в страната се събраха хора, за да протестират срещу нощния полицейски час, въведен в рамките на борбата с епидемията.

Размирици и мародерства имаше в десетина града, включително Амстердам, Хага и Ротердам. По данни на полицията са били арестувани над 151 човека.

Участниците в размириците изпочупиха прозорци и разграбиха магазини, разрушиха автобусни спирки, запалиха огньове и атакуваха служителите на реда с пиротехнически средства и камъни.

Според медийни информации при насилието са пострадали също така журналисти и операторски екипи

Полицията каза, че до полунощ до голяма степен е успяла да овладее ситуацията. Размириците обаче са продължили на някои места, включително в Ротердам. Заради безредиците е било прекъснато движението на влакове.

Съобщено беше, че участници в размириците са се опитали да влязат в болници, а полицията до голяма степен е отцепила входовете и линейките е трябвало да бъдат пренасочвани към други здравни заведения.

Властите в засегнатите градове смятат, че в безредиците са участвали различни групи, включително хора, които отричат коронавируса, както и футболни хулигани.

Полицията призова гражданите да изпращат видеозаписи, които биха помогнали за разследванията.

В неделя вечерта десетина нидерландски града бяха разтърсени от значителни безредици. Органите на реда определиха случилото се като най-сериозните размирици в страната от 40 години.

Нидерландското правителство въведе най-строгите до момента ограничения - включително нощен полицейски час от 21:00 часа местно време до 04:30 часа. Това е първата подобна мярка в страната от Втората световна война насам.

Всеки, който бъде заловен да нарушава мярката, ще бъде глобен с 95 евро.