Върховният касационен съд на Румъния прие днес контестация на бившия сенатор от Социалдемократическата партия Дан Шова и отмени издадената му окончателна присъда от 3 години затвор за търговия с влияние, съобщава в. "Адевърул".

Съдът се позова на решение от 7 ноември 2018 г. на Конституционния съд, според което петчленните съдебни състави на Върховния касационен съд са сформирани незаконно, защото не всички съдии са избрани чрез жребий, както изисква законодателна промяна от 2013 г.

Върховният съд определи датата 15 април 2019 г. за начало на преразглеждането на делото срещу Шова, който беше освободен от затвора през декември 2018 г., когато внесе контестацията.

Бившият парламентарист беше осъден на 20 юни миналата година на 3 години затвор за търговия с влияние по делото "ТЕЦ Говора" и му беше наредено да плати 100 000 евро, които взел под формата на подкупи.

Междувременно ситуацията около бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши продължава да бъде централна тема в румънския печат. Тя е фаворит за поста ръководител на Европейската прокуратура, която следва да заработи до края на 2020 г., и предстои да бъде изслушана в Европейския парламент в рамките на процедурата по избор на европейски главен прокурор. Същевременно в края на миналата седмица срещу нея в Румъния бяха повдигнати обвинения в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

В. "Гъндул" пише за "подкрепа на европейски лидери за Кьовеши" и посочва, че първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателят на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат са изразили открито подкрепа за Кьовеши. Двамата искат гаранции за пълното й участие във финалната селекция за поста европейски главен прокурор, посочва "Гъндул". Вестникът публикува и реакция на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), която призова: "Спрете политизирането!". Според СДП така се поставя под въпрос почтеността на цялата правосъдна система в Румъния. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня отхвърли обвиненията, че някой политик стои зад разследването срещу Кьовеши, но същевременно отказа да отговори на въпроса дали Румъния би трябвало да подкрепи кандидатурата й за поста в Европейската прокуратура, отбелязва изданието.

В. "Адевърул" публикува "нови подробности" за това "как правителството планира да блокира Кьовеши за ръководството на Европейската прокуратура". Правителството на Виорика Дънчила ще даде мандат на посланика на Румъния в ЕС Луминица Одобеску да даде минимален брой точки на Кьовеши на заседанието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) - форумът, който заедно с Европейския парламент ще вземе решението за бъдещия шеф на Европейската прокуратура, пише "Адевърул", като се позовава на дипломатически източници. Процедурата по гласуване в КОРЕПЕР е тайна, така че правителството на Дънчила няма да може да бъде обвинено официално, че е действало срещу Румъния, посочва вестникът.

Според антикорупционните прокурори в периода октомври 2011 г. - юли 2014 г. Шова е поискал и е получил общо 100 000 евро от лице, на което обещал да съдейства за сключване на договори за юридически консултации, като окаже влияние върху Михай Бълан, тогавашен генерален директор на държавната ТЕЦ Говора (Южна Румъния). Самият Бълан получи тригодишна условна присъда по същото дело за ощетяване на топлоцентралата с над 1,3 милиона леи (274 232 евро).

Десетки контестации с искане за анулиране на присъди бяха подадени през декември миналата година след решението на Конституционния съд за незаконността на петлченните състави, отбелязва "Адевърул".

Бившият министър на туризма Елена Удря, бившата шефка на дирекцията за разследване на организираната престъпност Алина Бика, бившият евродепутат Адриан Северин и бившият сенатор Дан Шова бяха сред първите, които се възползваха от възможността да атакуват присъдите си и получиха прекъсване на изпълнението им до преразглеждането на делата.