Бетон се излива на плажа "Кабакум", съобщава БНР. От снимки се вижда тежка техника на пясъка и как работници подготвят терена за полагане на бетона. По непотвърдена информация на мястото ще има сглобяеми къщи за настаняване.

От изпратените кадри се забелязват и основите на дървена конструкция. От Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна обясниха, че това не е защитена местност, няма дюни и по компетентност трябва да бъде сезирана общината.

Сигналът към тях вече е подаден и е започнала проверка по случая.

Проверка на място установи, че се правят т.нар. бетонови стъпки, а сместа се излива в пластмасови цилиндри, вкопани в пясъка. Този вид фундамент е подходящ за преместваемите обекти.

От Община Варна са сезирали Регионалната дирекция за национален строителен контрол, тъй като казусът е от компетенциите на институцията.

"Проверка на институциите не установи незаконно строителство на плаж "Кабакум", открити са само връзки за електричество и вода. Все още тече процедурата по отдаване на концесия на участъка от ивицата", oбясни областният управител Стоян Пасев.

Той поясни, че до финализирането на процедурата никой няма право да поставя каквито и да е преместваеми обекти и бе категоричен, че ще бъдат премахнати ВиК и ел.инсталациите, а фирмата ще бъде издирена.

"Продължават проверките, поставени ли са бетонови стъпки. Дали са извадени или заровени бетоновите блокчета и точното им местоположение все още не можем да установим", каза Пасев.