Иракските контратерористични сили (CTS) разпръснаха демонстрацията в южния иракски град Насирия, където вчера избухнаха сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност, като биеха и арестуваха десетки, съобщиха източници от местната полиция, цитирани от Ройтерс.

Министър-председателят Адел Абдул Махди вчера разпореди елитните спецчасти да бъдат разположени по улиците на Багдад и да използват всички средства, за да прекратят протестите срещу неговото правителство, предаде Ройтерс, като се позова източници от силите за сигурност.

Депутатите на Моктада Садр започват стачка в парламента в солидарност с демонстрантите

Депутатите на влиятелния шиитски лидер Моктада Садр - първата парламентарна група в Съвета на представителите (еднокамарния парламент на Ирак) обявиха снощи, че започват седяща стачка в парламента, която ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на протестиращите, предаде Франс прес, като цитира двама представители на листата "Поход за реформи".

"Поход за реформи" се присъединява към опозицията, заяви за АФП Раед Фахми, високопоставен представител на комунистическата партия, съюзник на Моктада Садр в листата. Тя спечели парламентарните избори през май 2018 г. с 54 депутатски места и превърна Моктада Садр в балансьор при съставянето на правителствената коалиция, срещу която днес иракчаните протестират на улицата.

Страната от 1 октомври изпадна в безпрецедентна социална и икономическа криза, белязана от антиправителствени протести, при които в сблъсъци със силите за сигурност и с милиции загинаха над 200 души. Още в началото на октомври Моктада Садр поиска оставка на правителството и предсрочни избори под надзора на ООН.

Снощи листата "Поход за реформи" е депозирала официално искане до президента на републиката, който според иракската конституция може да поиска от парламента да гласува недоверие на премиера, заяви за АФП друг депутат от листата - Бадр ал Заяди. Той добави, че се надява към седящата стачка да се присъединят депутати и от другите парламентарни групи.

"Със сигурност през следващите дни ще бъдат взети и други решения, ако правителството на Адел Абдел Махди продължава репресиите срещу демонстрантите и да отказва да задоволи техните искания", заяви той.

Не е ясно дали министрите, подкрепяни от Моктада Садр, ще напуснат правителството. Шиитският лидер предпочете да подкрепи технократи и нито един член на неговото движение не е в кабинета. Моктада Садр, бивш водач на милиция, в началото на месеца подкрепи исканията на протестиращите и неотдавна заплаши да мобилизира своите бойци, "за да ги защити". Многоборйните му последователи през 2016 г. парализираха страната и завзеха Зелената зона в Багдад, където окупираха редица държавни институции.

Снощи премиерът е заповядал на командира на специалните контратерористични сили (CTS) да се разположат по улиците на Багдад и да вземат "всички необходими мерки", за да прекратят протестите, предаде Ройтерс.

Най-малко 63 убити за два дни на протести в Ирак

Най-малко 63 души са били убити за два дни на протести в Ирак, предаде Франс прес, като се позова на Правителствената комисия за правата на човека. Тя съобщи, че по-голямата част от тези хора са загинали в провинции южно от столицата Багдад, където демонстранти нападнаха и опожариха офиси на партии и въоръжени групи, както и къщи на представители на властите. Около 2600 човека са били ранени.

42 души бяха убити при протестите в Ирак преди 2 дни. Вчера бе съобщено за нови 6 жертви - по три в Багдад и в южния град Насирия. Протестите в Ирак срещу бедността, безработицата и корупцията започнаха на 1 октомври. След временно затишие те бяха възобновени вчера.