Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия. Той обаче допълни, че Вашингтон трябва да види, че Ислямската република се държи като "нормална държава", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Иранският президент Хасан Рохани намекна вчера, че Иран е склонен да разговаря със САЩ, ако Вашингтон прояви уважение, но допълни, че Техеран не може да бъде принуждаван да преговаря.

Напрежението между двете страни нарасна и това породи опасения за открит конфликт.

Държавният секретар на САЩ каза, че Вашингтон е готов да участва в разговор без предварителни условия.

Готови сме да седнем с иранските лидери, отбеляза той.

Помпейо обаче даде да се разбере, че американските усилия за прекратяване на враждебната дейност на Ислямската република ще продължат.

Първият американски дипломат се срещна днес с швейцарския си колега Игнацио Касис за разговори, в които вероятно Иран е бил основна тема.

Срещата се състоя в южния швейцарски град Белинцона.

Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран и е посредник между двете страни, включително оказва съдействие на задържани в Ислямската република американци. Не е ясно обаче дали Помпейо търси помощ от Швейцария за нещо конкретно.

Швейцария е втората държава от европейската обиколна на Помпейо. Преди нея американският държавен секретар посети Германия, а утре ще бъде в Холандия, преди да излети за Лондон, където ще се присъедини към държавното посещение на президента Доналд Тръмп във Великобритания.

Помпейо досега се изразяваше уклончиво за възможността САЩ да комуникират с Иран чрез Швейцария.

"Няма да говоря как комуникираме или не с Иран", каза пред репортери Помпейо. На въпрос защо прекарва три дни в швейцарската столица Берн - град, който е бил за последен път посетен от американски държавен секретар преди повече от две десетилетия - той отговори, че е голям любител на сиренето и шоколада.

Тръмп все пак даде да се разбере, че би желал да говори с Иран.

"Ако те искат да разговарят, аз съм на разположение", каза той, въпреки че Помпейо и съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън засилват предупрежденията, че всяка атака срещу американските интереси от страна на Иран ще предизвика бърз и значим американски отговор.