САЩ отменят самоналожените ограничения върху отношенията си с Тайван, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от световните агенции.

"Днес обявявам, че отменям всички тези самоналожени ограничения", се казва в изявлението на американския първи дипломат. С това се отменят всички издадени по-рано от Държавния департамент "препоръки за контакти" с Тайван, отбеляза Помпейо.

"САЩ взеха тези мерки едностранно, за да удовлетворят комунистическия режим в Пекин. Това приключи", подчертава държавният секретар. Американското правителство "поддържа отношения с неофициални партньори по цял свят и Тайван не е изключение", се казва в изявлението, цитирано от Франс прес.

"Нашите две демокрации споделят общите ценности на индивидуалните свободи, върховенството на закона и зачитането на човешкото достойнство", подчерта Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес. "Днешното изявление признава, че отношенията между САЩ и Тайван не трябва, и не бива, да бъдат сковавани от самоналожените ограничения на нашата постоянна бюрокрация", добави вчера водещият американски дипломат.

Изявлението на Помпейо не стига до нормализация на отношенията с Тайван, решение, за каквото той няма правомощия, отбелязва АФП. Връзките с Тайпе ще продължават да преминават през Американския институт в Тайван, частна организация, която играе ролята на посолство на САЩ на острова.

Тайван се самоуправлява от 1949 г., когато на острова пристигат останките от националистическата партия, претърпяла поражение в гражданската война срещу Китайската комунистическа партия, припомня ТАСС.

Според официалната позиция на Пекин островът е китайска провинция, която трябва да бъде присъединена към страната - ако се налага, със сила, припомня АФП. САЩ прекъснаха отношенията си с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Китайската народна република, но същата година приеха закон, който предполага, че ще се притекат на помощ на острова в случай на конфликт.

Макар че Вашингтон признава политиката на "единен Китай", САЩ продължават да поддържат контакти с администрацията в Тайпе и доставят оръжия на острова с демократична система на управление.