Китайското посолство в САЩ изрази днес "силно недоволство" от изявлението на Вашингтон за 30-годишнината от кървавото потушаване от китайското правителство на студентските протести на площад "Тянанмън", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Посолството заяви, че изказването на американския държавен секретар Майк Помпейо се дължи на "предразсъдъци и арогантност" и представлява "груба намеса" във вътрешните работи на Китай.

"Човешките права в Китай са в най-добрия си период, който някога са имали", допълни дипломатическата мисия.

Вчера Помпейо призова Пекин да отбележи днешната годишнина с освобождаване на всички затворници, излежаващи присъди за борба с нарушенията на човешките права в Китай.

На 4 юни 1989 г. китайското правителство изпрати танкове да смажат демократичните протести и така и не обяви окончателен брой на загиналите. Оценките на правозащитни организации и очевидци варират от няколко стотици до хиляди, припомня агенцията.

Кадър от 6 юни 1989 г.: Китайски войници се отдалечават след кървавия погром на площад Тянанмън

Снимка: АР/БТА

Европейският съюз днес призова за по-голяма прозрачност при разкриване на истината за потушаването на демонстрацията на пекинския площад Тянънмън на днешния ден през 1989 г., предаде ДПА.

"Точният брой на загиналите и на задържаните на 4 юни и при последвалото потушаване така и не беше потвърден и може и никога да не стане известен", каза първият дипломат на ЕС Федерика Могерини в изявление.

"Признаването на тези събития и на това, че има убити, задържани и изчезнали във връзка с протестите на площад Тянънмън, е важно за бъдещите поколения и за колективната памет".

Могерини каза, че ЕС очаква справедлив процес за задържаните във връзка с протестите в Китай и тяхното възпоминание. Тя призова също за освобождаването на шестима китайски правозащитици и адвокати, които в момента са задържани.

Полицията в Пекин на крак

Мерките за сигурност на площада и наоколо днес бяха засилени, без никакви признаци за протести или други възпоменателни събития, съобщава кореспондент на Ройтерс.

Стотици униформени и цивилни полицаи наблюдаваха площада и околностите му и правеха проверки на документите за самоличност и багажниците на автомобилите.

Хиляди посетители, повечето туристически групи, се редяха на опашка на пропускателните пунктове, за да влязат на площада

Снимка: АР/БТА

Хиляди посетители, повечето туристически групи, се редяха на опашка на пропускателните пунктове, за да влязат на площада.

Представители на силите за сигурност стоят пред портите на площад Тянанмън до площад Тянанмън в Пекин

Снимка: АР/БТА

"Тянанмън" беше пълен с туристи въпреки засилените мерки за сигурност, но повечето посетители или казваха, че не знаят за кървавото потушаване на студентските протести преди 30 години, или не искаха да го обсъждат, отбелязва Ройтерс.

Турист на около 30 години, който се представи с фамилното си име Чжан, каза пред репортера на Ройтерс, че няма представа за годишнината.

"Никога не съм чувал за нея. Не знам нищо за това", заяви той. Възрастна жена, работеща на строеж близо до южния вход на полщада, каза: "Днес ли е? Забравила съм". След като приближиха представители на силите за сигурност, тя бързо махна с ръка, за да отпрати журналиста.. Колегата й, по-млад мъж, заяви, че никога не е чувал за събитията от пролетта и лятото на 1989 г.

В Китай не се говори открито за годишнината от репресиите на "Тянанмън" и тя няма да бъде официално отбелязана от правителството, което в навечерието й засили цензурата и спря откритото обсъждане на насилието. Годишнината е предмет на спорове и в отношенията между Китай и западните страни, които поискаха китайските ръководители да понесат отговорност за даването на заповедта на Китайската народноосвободителна армия да стреля по собствения си народ, отбелязва Ройтерс.

Студенти в Хонг Конг почистват статуята "Стълб на срама", издигната в памет на загиналите в репресиите на площад "Тянанмън" през 1989 г.

Снимка: АР/БТА