Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна днес на спешно посещение в Кабул, за да се опита да задвижи реализацията на мирното споразумение, което САЩ подписаха с афганистанските талибани миналия месец, предаде Асошиейтед прес. Той предприе това пътуване въпреки пандемията от коронавируса, заради която световните лидери и политици се отказват от всякакви визити.

След подписването на споразумението мирният процес зацикли, което е свързано и с политическия хаос в Афганистан, където лидерите на страната се карат кой е избран за президент в състоялите се избори. И президентът Ашраф Гани, и главният му съперник Абдула Абдула се самообявиха за президенти, като си организираха и отделни церемонии за встъпване в длъжност в началото на март.

Помпейо ще разговаря поотделно и с Гани, и с Абдула, преди да се срещне заедно и с двамата. Програмата му предвижда също да събере Гани и Абдула на среща на четири очи, за да обсъдят, както може да се предположи, постигането на някакъв компромис.

САЩ наливат всяка година милиарди долари в афганистанския бюджет, включително и за отбраната на страната. Афганистан едва събира около една четвърт от приходите, необходими за функционирането на държавата, което дава на Помпейо значителен финансов лост за натиск върху двамата каращи се лидери да преодолеят безизходицата.

Политическата бъркотия в Кабул блокира началото на междуафганистанските мирни преговори, които ще включат и талибаните. Тези преговори се смятат за ключова начална стъпка към реализацията на мирния процес, който да позволи да САЩ да върнат войските си у дома, отбелязва АП.