Майк Помпейо стана днес първият държавен секретар на САЩ, посетил еврейско селище на Западния бряг на река Йорда, предадоха световните агенции.

Помпейо отиде в лозарското стопанство Псагот, чиито административни сгради се намират в индустриалната зона Шаар Бенямин, която е част от заселнически блок. Визитата протече при сериозно израелско военно присъствие.

Районът е близо до Рамала, където е базирана палестинската автономна власт. Помпейо пътува до там с хеликоптер.

По-рано днес, на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, държавният секретар на САЩ изрази намерение да посети днес и окупираните от Израел Голански възвишения, отбелязва ТАСС. Помпейо е на прощална визита в Израел до утре.

Поход срещу антисемитско движение

Съединените щати ще предприемат незабавно мерки срещу организации, свързани с международното движение за бойкотиране на Израел "Бойкот, Лишаване от инвестиции, Санкции", каза още Помпейо. Той нарече "антисемитско" движението, което води световна кампания за икономически, културен и научен бойкот на Израел с цел да се сложи край на израелската окупация и колонизация на палестинските територии.

САЩ ще предприемат незабавно мерки, за да идентифицират организациите, замесени в кампанията за омраза, водена от движението, и ще прекратят американската помощ за тях, предупреди Помпейо.

Какви ще са етикетите на местните стоки

По време на визитата си в лозарския комплекс Псагот държавният секретар каза още, че САЩ ще етикетират износните стоки от еврейските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан като директен внос от Израел.

"Всички производители в зоните, в които Израел упражнява властта си, трябва да записват на продуктите си "Израел" или "Произведено в Израел", когато ги изнасят в САЩ", каза Помпейо.

Как реагираха палестинците

Палестинците осъдиха посещението на Помпейо в еврейско селище на Западния бряг и решението на САЩ за етикетиране на износните стоки от този район като "идващи от Израел", предаде Франс прес.

"Тази визита е крещящо незачитане на международното право", заяви говорителят на Махмуд Абас, Набил Абу Рудейна.

Малко история за споразуменията: как ги тълкува Помпейо

Израелско-палестинските споразумения от Осло от 90-те години на миналия век разделиха Западния бряг на три зони: A, B и C. Първите две съставляват 40 процента от окупираната от Израел палестинска територия и са поставени основно под палестински контрол. Зона С, която обхваща 60 процента, се намира под израелски военен и цивилен контрол, но с идеята да бъде предадена на палестинците при сключването на окончателно мирно споразумение.

Според Израел, Зона С, в която попадат значителна част от земеделската долина на река Йордан и всички еврейски селища, не е палестинска територия, а просто спорна земя, защото все още няма окончателен мирен договор.

Новият американски подход признава, че производителите от Зона С действат под административната и юридическа рамка на Израел и че техните продукти трябва да бъдат смятани следователно за израелски, заяви Помпейо. Тази промяна, както изглежда, ще означава, че продукти, например на палестински фермери от Зона С, ще трябва да бъдат етикетирани с "Израел". Помпейо освен това заяви, че продуктите, идващи от Зона А и от Зона В, трябва да бъдат етикетирани с "Западен бряг", а тези от ивицата Газа - с "Газа".

"Газа и Западният бряг са политически и административно разделени територии и трябва да бъдат смятани за такива", каза държавният секретар на САЩ, визирайки палестинската автономна власт на президента Махмуд Абас, базирана на Западния бряг, и ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа - палестинския анклав под израелска блокада.

След визитата си в еврейско селище на Западния бряг, Помпейо се е отправил към Голанските възвишения, твърди в. "Таймс ъв Израел", цитиран от ТАСС. Израелската медия публикува и снимка на хеликоптер, който се издига от Псагот, на Западния бряг.