Помощникът на военното аташе в Руското посолство е обявеният за персона нон грата от министерството на външните работи. Това съобщават от мисията на Москва във фейсбук.

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева проведе разговор с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова с настояване за съдействие за изясняване на обстоятелствата около инцидентите с взривени складове с боеприпаси на наша територия, за които съобщиха прокуратурата и ДАНС в сряда.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Руската страна си запазва право за ответни мерки.

Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни действия на Чехия и България. Действията на Чешката република и България по отношение на Русия предизвикват само раздразнение, съжаление, неразбиране и желание да се види промяна в "шизофреничната позиция" на тези страни, заяви по-рано прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитий Песков, цитиран от ТАСС.

На 17 април Чехия каза, че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в източното село Върбетице през 2014 г., при които загинаха двама души. Прага изгони 18 руски дипломати, които според нея всъщност са агенти на спецслужбите. Русия протестира остро и на свой ред експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Вчера представителка на българския главен прокурор пък съобщи, че прокуратурата подозира шестима руснаци, че са замесени в причиняването на четири взрива в страната от 2011 до 2020 г., в които е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отбелязва ТАСС. В складовете във Върбетице също е имало боеприпаси на Гебрев.