Десетки хиляди поляци в събота участваха в траурната церемония и се простиха с трагично убития кмет на Гданск Павел Адамович. След опелото урната с праха на Адамович бе погребана в базиликата "Възнесение на Пресветата Дева Мария" в историческата част на родния град на Адамович, на който той бе кмет над 20 години, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Катедралата "Дева Мария", където се състоя траурната церемония, е една от най-големите в Европа. Тя обаче не можа да побере всички желаещи да се простят с Адамович.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Според полицията 45 000 души са проследили церемонията от улиците, където властите бяха монтирали големи екрани. Пред такива екрани на централните площади днес се събраха и жители на Варшава, Вроцлав, Познан и други полски градове.

"Открит , прекрасен човек, който не отказваше помощ на никого", така жителите на Гданск говореха пред журналисти в днешния тъжен ден за северния полски град на брега на Балтийско море.

С Адамович се простиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, приятел на загиналия, президентът на Полша Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки, бившият президент Лех Валенса, бившият германски президент Йоахим Гаук, кметове на много полски градове и други.

Снимка: АР/БТА

Днес в Полша е ден на траур.

Тленните останки на Адамович бяха докарани вчера в базиликата с траурно шествие, в което се включиха десетки хиляди хора. След това тялото му бе кремирано.

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

Адамович бе наръган миналата седмица в неделя с нож от мъж с криминално минало, който изтъкна и политически мотиви за убийството си. Кметът на Гданск почина в болница на следващия ден въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Трагедията се разигра на концерт на открито в града по случай приключването на много популярна в Полша кампания за набиране на средства с благотворителна цел, наречена "Големият оркестър за празнична помощ".

Организаторите на днешната траурна церемония помолиха жителите на Гданск и всички желаещи да се сбогуват с кмета да почетат паметта му, не като носят цветя и свещи, а като дарят средства за благотворителност. Затова днес по улиците на града излязоха доброволци на кампанията и представители на други организации.