Полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски подаде днес оставка ден след като неговият заместник Януш Чешински обяви, че напуска ведомството, предаде Ройтерс.

Оставките стават по време на нарастващи критики към политиката на управляващата партия "Право и справедливост" за справяне с коронавирусната пандемия. Броят на новите случаи с коронавирус на денонощна база в Полша остава голям, като през последните седмици възникнаха няколко огнища на заразата сред миньори в югоизточния каменовъглен район Шльонск. В страната с население 38 милиона души има регистрирани 57 876 случая с коронавирус и 1896 починали от COVID-19.

В ранните етапи на разпространението на вируса в Полша здравният министър Шумовски стана през април политикът с най-висок рейтинг на доверие. Но обликът му бе помрачен от скандали около доставките на медицински материали.

Премиерът Матеуш Моравецки каза днес, че ще обяви името на новия здравен министър до края на седмицата.

Вестта за оставката Шумовски дойде ден след като неговият заместник Януш Чешински обяви, че напуска здравното министерство. Опозицията отдавна отправя призиви за оттеглянето на Шумовски и Чешински заради нередности при поръчката на предпазни маски и апаратури за белодробна вентилация, които така и не пристигнаха в Полша, припомни Ройтерс.