Католически свещеници в полския град Гданск изгориха книги, за които казват, че са "светотатство". В зловещото аутодафе са унищожени и книгите на Дж.К. Роулинг за Хари Потър.

"Ние се подчиняваме на Словото," гласи пост във Фейсбук на свещениците. Те са публикували снимки на изгарянето на книгите, като цитират библейски пасажи от петата книга на Библията (Второзаконие).

Един пасаж, който увещава вярващите да унищожат враговете на Бога, включва призива - "изгори идолите им в огъня".

Снимка: Facebook

Постът показва трима свещеници, които изнасят от църквата кошница с книги и други предмети, включително африканска маска за лице.

Снимки показват свещеници, които казват молитви над огнището, където други предмети, включително чадър "Hello Kitty" и индуски религиозни фигурки, също са подложени на "огненото пречистване".

Страницата във Фейсбук принадлежи към католическата евангелска фондация "SMS от Рая", създадена да разпространява християнски послания чрез текстови съобщения за мобилен телефон.

"Бих искал да повярвам, че това е шега ... Сериозно? Дали хората изгарят фантастична литература през 21-ви век в някакъв извратен ритуал?! Трудно ми е да повярвам, че сме толкова назад!", гласи коментарът на един потребител на Фейсбук.

Стартиралата през 1997 г. поредица от книги за Хари Потър завърта епична приказка за доброто и злото, съсредоточена върху приключенията на едноименния млад магьосник, който се бори срещу тъмния магьосник Волдемор.

Понякога книгите са критикувани от страна на религиозни и консервативни кръгове за това, че били фокусирани върху магьосничеството.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook