Германия трябва да направи нещо повече от това да иска прошка за жестокостите, извършени в Полша през Втората световна война. Това заяви днес полският депутат Аркадиуш Муларчик, председател парламентарната комисия за оценка на щетите от войната, цитиран от ДПА и БТА.

"Не е достатъчно да кажеш "Съжалявам", "Виновни сме", каза той в телевизионно предаване, цитирано от проправителствения уебсайт wPolityce.pl.

По думите му последиците от войната все още са видими в Полша, например в състоянието на инфраструктурата в градовете и селата.

Изявлението на Муларчик бе предшествано от две речи в неделя на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който поиска прошка от поляците за жестокостите през войната и подчерта отговорността на Германия.

Голям брой полски политици, включително настоящият премиер Матеуш Моравецки, настояват Германия да изплати репарации на Полша. Темата за репарациите е ключова за управляващата партия "Право и справедливост", откакто тя дойде на власт през 2015 г. Консервативната националистическа формация е сочена като най-вероятен победител на предстоящите през октомври парламентарни избори в Полша.