Полша започна да поставя дози от ваксината срещу коронавирус на компанията "Н", тъй като ползите от препарата надвишават потенциалните рискове, съобщиха представители на правителството и здравните власти, цитирани от Ройтерс.

"В случая с "Джонсън и Джонсън" днес е първият ден, в който (ваксината) се поставя. Не сме получавали сигнали за проблеми или че пациенти я отказват", каза на пресконференция Михал Дворчик, правителственият представител, отговарящ за ваксинацията.

На същото събитие ръководителят на Службата за регистрация на лекарствени средства заяви, че ползите от ваксината на "Джонсън и Джонсън" надвишават потенциалните рискове.

Здравните власти на САЩ препоръчаха във вторник поставянето на ваксината на "Джонсън и Джонсън" да бъде спряно поне за няколко дена, след като шест жени на възраст под 50 години развиха редки случаи на тромбоза след ваксиниране. Това създаде нова пречка пред усилията за справяне с пандемията.

На 12 април в ЕС започна разпределението на първите доставки от ваксината на "Джонсън и Джонсън, но ден по-късно от самата компания също обявиха, че временно преустановяват доставките заради случаите на тромбоза. Според сключените договори, до края на юни в ЕС се очакват 55 милиона дози от тази ваксина. Говорителят отбеляза, че това е първият препарат, допуснат в ЕС, от който е достатъчно поставянето на една доза.