"Първи украински фронт и украинците са освободили лагера. Тъй като в този януарски ден там е имало украински войници и те са отворили вратите на лагера", заяви Схетина в отговор на въпрос за поканата на руския президент Владимир Путин на 70-ата годишнина от освобождаването на лагера от Червената армия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Министър Схетина подчерта, че не са отправени официални покани. Всички страни и държавни глави са били уведомени за мероприятията и са получили информация за участие в тях.

"Идват различни хора, короновани особи, президенти, премиери, външни министри", добави той.

"Руснаците избраха варианта да изпратят ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов. Това е тяхно решение. Разбира се, днес то се вписва в контекста на сложните руско-полски отношения, но не бих го повишавал до ранга на голям политически проблем", подчерта външният министър на Полша.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна подчерта, че президентът Путин не е получил официална покана за честванията в Освиенцим.

Руското външно министерство призова Полша да спре издевателствата над историята и да уважава паметта на загиналите за освобождаването на Европа.

"Трудно можем да заподозрем държавен служител от ранга на господин Схетина в неграмотност, се казва в руската декларация. Общоизвестно е, че Освиенцим е освободен от войските на Червената армия, в чийто състав героично се сражаваха всички националности. Между другото, до ноември 1943 г. Първи украински фронт се нарича Воронежки, а преди това - Брянски", се казва също в декларацията.

"Смятаме, че трябва да спрат издевателствата над историята и в антируската истерия да не се стига до неуважение на паметта на онези, които са пожертвали живота си за освобождението на Европа", посочва руското министерство.

Полски посланик: В Първи украински фронт е имало и руснаци

Полша си дава сметка, че сред освободителите на концлагера Аушвиц е имало и руснаци, и украинци, и представители на други националности, заяви ден след изказването на Гжегож Схетина посланичката на Полша в Русия Катажина Пелчинска-Наленч, предаде ТАСС.

"Даваме си сметка, че в редиците на Първи украински фронт на Червената армия е имало както руснаци, така и украинци, беларуси, евреи и представители на други нации", подчерта дипломатката.

"Паметта за тях е безспорна и никой не се опитва нито да я прекъсна, нито да я петни", допълня тя.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москва срещу Варшава