Полското министерство на външните работи извика за обяснения посланичката на Израел във Варшава след публикуването от израелски медии на думи, приписани на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че поляците са сътрудничили на ницистите по време на Холокоста, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Израелското посолство в Полша опроверга твърденията, че Нетаняху е направил такива изявления по време на пресконференция във Варшава.

Случаят вся смут в Полша и едва не провали срещата на върха на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), предвидена за следващата седмица в Израел.

"Присъствах на брифинга на премиера. Той не каза, че полската нация е сътрудничила на нацистите, а само, че никой не е бил съден, защото е споменал тези поляци, които са сътрудничили с немските окупатори", се казва в опровержението на израелската посланичка в Полша Анна Азари.

След като израелската посланичка е посетила полското външно министерство, за да даде обяснения по случая, обаче полският заместник външен министър Шимон Шинковски вел Сенк заяви, че "представените досега обяснения не са достатъчно ясни и ние искаме тази история да бъде недвусмислено изяснена".

Според израелски медии, сред които "Аарец", "Таймс ъф Израел" и "Джерусалем пост", чийто журналисти присъствали на брифинга с Нетаняху в кулоарите на конференцията за Близкия изток във Варшава, израелският премиер е говорил за "сътрудничество" на поляци с нацистите в Холокоста.

Според медиите израелският премиер е отговорил така на въпрос за спорен полски закон, който миналата година предизвика възмущението на Израел и на САЩ. Законът предвиждаше присъди за онези, които приписват "отговорността или съвместната отговорност на нацията или на полската държава за престъпления, извършени от Третия райх". След това в закона беше внесена промяна и тези наказания бяха премахнати в първоначалния текст.

Заради полемиката, която се породи сега от думите, приписани на Нетаняху, Варшава дори обмисли да прехвърли на друго място срещата на върха на Вишеградската четворка, предвидена за 18 и 19 февруари в Ерусалим. Полският президент Анджей Дуда пък предложи да организира срещата във Варшава, но говорител след това уточни, че срещата ще бъде в Израел, както е предвидено.

После сътрудник на полския президент каза, че е доволен, че са били получени израелски обяснения за "онова, което изглежда е било вредна медийна манипулация".

В изявление на израелската посланичка до полската агенции ПАП се казваше, че Нетаняху "очаква с нетърпение срещата с полския премиер Матеуш Моравецки следващата седмица".

Същевременно от канцеларията на Нетаняху бе разпространено видео от конференцията за Близкия изток, провела се във Варшава. Видеото е направено с мобилен телефон и цели да покаже, че има съгласуваност между Израел и арабските страни относно Израел, предаде Франс прес, като се позова на израелски медии.

Кадрите са били заснети вчера по време на дискусия, чието съдържание се предполагаше, че няма да бъде правено обществено достояние и в която участваха известен брой арабски представители. Засега не е ясно дали видеото, чието качество е лошо и което е частично редактирано, е било заснето и разпространено без или със знанието на участниците в дискусията.

Видеото се появи вчера дискретно в страницата в ЮТюб на Нетаняху, а после беше изтеглено, когато медиите съобщиха за него. В него например външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр подчертава каква заплаха представлява Иран, ако се сдобие с ядрено оръжие, критикува иранските балистични дейности и обвинява Иран, че подкрепя тероризма и убива дипломати. Министърът призовава също така за санкции срещу Иран.