Още преди да постави под свой контрол части от съдебната система*, правителството във Варшава нееднократно демонстрира горещото си желание да злоупотребява с властта. Това желание няма да се изпари и тогава, когато управляващите подчинят цялата съдебна система.

Напротив: по всичко личи, че това е само началото. Защото национал-консервативното правителство на Полша вече еднолично може да решава как ще се развиват делата срещу критиците на сегашната власт.

Управниците във Варшава вече ще бъдат в състояние да осъществят и заплахите си, че ще изправят пред държавен трибунал членове на предишни правителства (които в момента са лидери на опозицията).

И това не е всичко: занапред законността на изборите и валидността на изборните резултати ще се проверяват тъкмо от съдиите, които сегашното правителство внимателно подбира по свой вкус.

Да, партията на Качински все още е популярна, защото изпълни своите социални обещания. Още отсега обаче тя се подсигурява срещу опасността да изгуби властта по същия начин, по който я и спечели: по силата на свободни избори. Тъй че полската опозиция изобщо не преувеличава, когато твърди, че в момента в страната се провежда парламентарен преврат.

*Текстът с оригинално заглавие "Не преувеличават: преврат е"
е публикуван в DW>>


*Със закон парламентът придобива контрол върху Националния съдебен съвет - конституционният орган, който подбира и назначава съдиите. Според друга замислен закон, внесен от кабинета - министърът на правосъдието, в нарушение на конституцията, ще може да назначава и уволнява членовете на Върховния съд.

Европейската комисия следи събитията в Полша с дълбока загриженост, заяви днес на пресконференция говорител на институцията, цитиран от БТА.

Говорителят добави, че по искане на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер тази седмица еврокомисарите ще обсъдят обстановката в Полша.