При операцията, проведена през уикенда в малко селце на 42 км от столицата Варшава са били арестувани 32-ма души, като сред тях е имало полски, литовски и български граждани.

На 16 от задържаните вече са повдигнати и обвинения. Полската полиция е открила над 5 милиона къса цигари и 15 тона тютюн в нелегалната фабрика. Още 35 тона тютюн са открити в склад в околностите на полската столица.

По данни на полските власти контрабандните цигари са били пласирани в страните от Западна Европа. По първоначални данни полската хазна е ощетена с близо 6 милиона евро.

В края на януари при спецоперация „Фабриката” у нас бе разбит нелегален цех за производство на цигари в с. Патриарх Евтимово, Садово. Арестувани бяха 11 души. Цехът е бил с потенциал да произвежда 1/3 от нужните за пазара цигари.

В края на февруари при спецоперация у нас бяха арестувани 8 участници в международна престъпна група за контрабанда на цигари. Международната престъпна група е действала на територията на София, Хасково, Пловдив и Варна. Общо са задържани над 5000 мастербокса контрабандни цигари, като те са внасяни основно през ГКПП-та на гръцка граница.