Полската правителствена комисия, разследваща наново самолетната катастрофа край руския град Смоленск през 2010 г., при която загинаха полският президент Лех Качински и още 95 политици, общественици и военни, обвини предшествениците си в подправяне и скриване на ключови факти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предишната комисия беше назначена от тогавашния полски премиер и настоящ председател на Европейския съвет Доналд Туск.

През 2011 г. този разследващ екип заключи, че катастрофата е била резултат от грешка на полските пилоти и лошо направляване от страна на руските авиодиспечери в условия на много лоша видимост.

На пресконференция във Варшава новата разследваща комисия заяви, че докладът от 2011 г. е резултат от "фалшифициране, манипулиране, избягване и укриване" на истината.

Новото разследване бе поискано от управляващата партия, оглавена от брата близнак на загиналия президент Ярослав Качински, който смята за отговорни за трагедията Туск и Русия.

Според министъра настоящата комисия няма да посочи виновните, тъй като не това е задачата й, а ще изясни какво е довело до трагедията.

Мачеревич каза, че голяма част от материалите по разследването ще бъдат разсекретени и публикувани.

На пресконференцията имаше презентация, подкрепена от документи, отчети, нормативни актове, снимки, аудиозаписи и видеофрагменти, в която ден по ден след трагедията се описват действията на полската комисия за разследване на самолетни катастрофи и на полските власти, които според авторите на презентацията са попаднали под "руски диктат" и са се разбрали, че изводите на двете страни за причините за трагедията трябва да бъдат еднакви.

Реакцията на Русия

"Русофобските твърденията на Полша подкопават още повече отношенията й с Русия", заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявления на полски ръководители, че руската страна е съпричастна към катастрофата край Смоленск.

При катастрофата на полския правителствен самолет Ту-154 край Смоленск на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински, съпругата му и още 94 висши полски политически и военни представители, които трябваше да участват в церемониите за годишнината от избиването през 1940 г. по заповед на Сталин на хиляди полски офицери в Катин.

Полската опозиция определи изводите на новото разследване на авиокатарстрофата край Смоленск като сбор от лъжи