Президентът Анджей Дуда заяви, че Полша смята за необходимо западните санкции срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. да бъдат запазени, предаде Ройтерс. Украйна трябва да възстанови териториалната си цялост, такава, каквато е била преди 2014 г., и да си върне контрола над "окупираните днес територии", преди всичко Крим, но и Донецка и Луганска област, заяви Дуда, съобщиха ДПА и ПАП.

На обща пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски, който е на посещение във Варшава, Дуда заяви също, че Полша е привърженик на това Украйна да има по-близки отношения с ЕС и НАТО.

Дуда предложи ранените в Донбас украински военни да бъдат лекувани в Полша, предаде ТАСС. "Имаме добра военна система на здравеопазване за ранените в донбаския конфликт украински войници", каза той. "Искаме да помогнем и съм разговарял за това с министъра на националната отбрана", добави Дуда.

Всякакви евентуални промени в санкциите срещу Русия трябва да вървят в посока засилване, а не отмяна на санкциите, заяви Зеленски. Нашата позиция е, че без изпълнение на Минските споразумения и възстановяване на териториалната цялост в международно признатите граници санкциите на ЕС могат да се преразглеждат единствено в посока засилването им, а не обратно", каза той.

Зеленски разкритикува изграждането на руско-германския газопровод "Северен поток - 2", като го нарече заплаха за целия европейски континент.

Украйна и Полша са за диверсификация на енергийните източници включително в сътрудничество със САЩ, каза Зеленски.